Tullverket

På tullverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Jag förstår
Tullverkets logotyp. Tillbaka till startsidan

Fritidsbåtar

Här kan du läsa om tullbestämmelserna för fritidsbåtar till Sverige från ett annat EU-land eller ett land utanför EU.

Här följer information om de tullbestämmelser som gäller för befälhavare på fritidsbåtar som på egen köl kommer till eller avgår från det svenska tullområdet – det vill säga svenskt land-, sjö- och luftterritorium.

Bestämmelserna gäller

  • fritidsbåtar som kommer från, eller avgår till, ett annat EU-land eller ett land utanför EU
  • svenska fritidsbåtar som återvänder till Sverige efter att ha lämnat det svenska tullområdet och kommit ut på internationellt vatten
  • oavsett vilket land som fritidsbåten och de ombordvarande är hemmahörande i.

Observera!
Att i vissa fall ska in- och utresa, till och från Sverige, ske vid bestämda orter. Se vidare under avsnittet Särskilda bestämmelser enligt Schengensamarbetet för personkontroll.

Vad menas med fritidsbåt?

Med fritidsbåt menas en båt

  • som inte används kommersiellt
  • som inte medför annat än förnödenheter och proviant för resan, samt de ombordvarandes personliga tillhörigheter.

Varor att deklarera till Tullverket

Hur gör jag vid inresan?

En fritidsbåt som kommer från annat EU-land, och har passerat internationellt vatten eller internationell farled, har anmälningsskyldighet. Detta innebär att skatte- eller anmälningspliktiga varor som finns ombord - utan dröjsmål - ska anmälas till ett tullkontor och deklareras till Tullverket. Se avsnittet Tullkontor i kustområdena. Anmälan får göras muntligt.

Om ankomsten till tullkontoret sker utanför ordinarie öppettider, ska anmälan göras per telefon till Tullverkets underrättelse- och kommunikationscentral, telefon: 08–405 05 70.

Anmälningsplikten gäller också om själva fritidsbåten måste förtullas (anmälas till tullförfarandet - Övergång till fri omsättning), eller anmälas till annan godkänd tullbehandling. Båten kan behöva förtullas om den till exempel köpts in i ett land utanför EU.

Vad får jag föra in, eller ha ombord?

Varor som en fritidsbåt medför till Sverige, från ett land utanför EU, ska anmälas till Tullverket. Varorna ska anmälas i samband med båtens ankomst, och till ett tullkontor. Uppgifter om medförd proviant ska lämnas skriftligt, om en tulltjänsteman begär det.

Tullkontoret bestämmer om en vara som blir kvar ombord på fritidsbåten får användas eller förbrukas ombord. Dessutom kan tullkontoret bestämma att en vara, för vilken användning eller förbrukning ombord inte medges, ska förvaras under tullövervakning tills den tullklareras eller i annat fall återutförs. Andra varor som är anmälningspliktiga är till exempel hund eller katt, skjutvapen eller andra farliga föremål.

Varor som står under tullövervakning får inte tas ombord på eller föras i land från fritidsbåten utan tulltjänstemans medgivande.

Varor som medförs från annat EU-land omfattas huvudsakligen av principen om fri rörlighet för varor inom EU:s inre marknad. Det finns dock vissa undantag från denna princip. Undantag gäller bland annat för varor som omfattas av införselrestriktioner. 

Varor med införselrestriktionerlänk till annan webbplats

Tullkontroll

En tulltjänsteman eller en tjänsteman vid Kustbevakningen har rätt att preja fartyg inom det svenska tullområdet. En fritidsbåt som prejas måste stanna omedelbart. Prejning sker genom att signalen L eller SO ges med signalflaggor, radio, ljus- eller ljudmorsering eller genom att stoppspade visas. Prejning kan också ske genom muntlig tillsägelse, genom utdraget ljud i siren eller annan ljudapparat eller på annat otvetydigt sätt.

Alla som är ombord är skyldiga att lämna de uppgifter och visa upp de handlingar som begärs för tullkontrollen. En tulltjänsteman eller en tjänsteman vid Kustbevakningen har rätt att undersöka alla utrymmen ombord på en fritidsbåt för att kontrollera de uppgifter som lämnats. De kan också begära att båten förs till annan plats där undersökningen kan genomföras på ett tillfredsställande sätt. Befälhavaren på fritidsbåten är skyldig att ge nödvändig hjälp vid undersökningen.

En tulltjänsteman eller en tjänsteman från Kustbevakningen har rätt att försegla eller låsa utrymmen ombord och även vidta annan åtgärd som är nödvändig för tullkontrollen.

Inget att deklarera

Om fritidsbåten endast medför varor som de ombordvarande inte är skyldiga att anmäla, får båten föras direkt till en annan plats än ett område med tullkontor. I detta fall behöver inte befälhavaren anmäla båten till Tullverket.

Anmälningsplikten gäller alltså inte om varorna är tullfria förnödenheter, eller om varorna får föras in fritt av de ombordvarande. Med varor som får föras in fritt menas varor som får föras in i landet utan betalning av tull, skatt eller andra avgifter, och utan hinder av införselrestriktioner.

Hur gör jag vid utresan?

Anmälan att en fritidsbåt ska avgå från det svenska tullområdet får göras muntligt till det mest lämpliga tullkontoret.

Om båten endast har varor som fritt får föras ut ombord, får båten avgå från valfri plats och befälhavaren behöver inte göra en anmälan till Tullverket. Med varor som får föras ut fritt avses gåva eller varuprov med ett värde av högst 2 000 kronor, samt reseutrustning, proviant och andra föremål, inklusive sportutrustning för personligt bruk - under förutsättning att varorna inte omfattas av några exportrestriktioner.

Särskilda bestämmelser enligt Schengensamarbetet för personkontroll

Fritidsbåtstrafik inom Schengenområdet
Under förutsättning att de ombordvarande på en fritidsbåt är medborgare i en Schengenstat  och att ingen ort utanför Schengenområdet besöks, får in- och utresa till och från Sverige ske utan anmälningsplikt till polismyndigheten.

Fritidsbåtstrafik till eller från ort utanför Schengenområdet
Inresa för fritidsbåt som anländer till Sverige från ort utanför Schengenområdet eller avgår från Sverige till ort utanför Schengenområdet, ska oavsett medborgarskap, ske vid  gränsövergångsställen under fastställd öppethållandetid. Samtliga ombordvarande ska kunna visa upp godkända resehandlingar (exempelvis pass).

Mer information om bestämmelserna enligt Schengensamarbetet kan du få på Polisens eller Kustbevakningens hemsidor.

Tullkontor i kustområdena (tullkontroll/klarering)
Tullkontorens öppettider hittar du under fliken Kontakta oss. Om du är osäker och behöver hjälp kan du kontakta Tullverkets underrättelse- och kommunikationscentral.

Telefon: 08–405 05 70
Telefax: 08–654 06 11
E-post: tuk@tullverket.se

Tullverkets underrättelse- och kommunikationscentral är öppen dygnet runt.

Du kan också att kontakta Tullverket via vår växel på 0771-520 520.

Dela:
Kontakta oss  •  Prenumerera på information  •  Om webbplatsen  •  Om kakor (Cookies)