Tullverket

På tullverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Jag förstår
Tullverkets logotyp. Tillbaka till startsidan

Blunda inte för riskerna

Att köpa mediciner, läkemedelsklassade kosttillskott och bantningsmedel på nätet kan vara smidigt – men det kan också vara olagligt och hälsofarligt. Läs mer om vad du bör tänka på om du vill köpa läkemedel på internet.

Det finns idag ett flertal apoteksaktörer i Sverige och EU som erbjuder sina kunder att köpa läkemedel via nätet på ett legalt, tillförlitligt och säkert sätt. Trots det är det många svenskar som istället köper läkemedel på en illegal marknad. Bara under 2012 beslagtog Tullverket långt över en miljon läkemedelsklassade tabletter – de allra flesta beställda av privatpersoner på nätet.

Bland beslagen finns allt från narkotikaklassade värktabletter och andra receptbelagda läkemedel till kosttillskott och bantningsmedel. Bakgrunden till varför dessa varor beställts varierar självfallet – från missbruk till verkligt medicinskt behov – men mottagarna har ändå en sak gemensamt: genom att beställa läkemedel på en oreglerad marknad har de utsatt sig för uppenbara hälsorisker.

På den illegala marknaden säljs nämligen inte bara äkta vara, utan även produkter som kan vara:

  • förfalskade. Många läkemedel är skickligt gjorda piratkopior av godkända läkemedel. Som konsument kan du därför inte vara säker på om du får i dig rätt dos av medicinen du behöver.
  • "spetsade". Även produkter som påstås vara helt naturliga och ofarliga - såsom kosttillskott - kan innehålla läkemedelssubstanser. Ibland till och med förbjudna och hälsofarliga substanser.
  • verkningslösa. Beställer du läkemedel från en osäker källa finns samtidigt risken att produkterna helt saknar verksam substans. Att din förväntade behandling uteblir kan vara allvarligt nog.

För tillverkarna är detta ett tämligen riskfritt sätt att maximera förtjänsterna – det krävs i princip att mottagaren har tillgång till ett laboratorium för att han eller hon ska kunna avslöja att produkterna är förfalskade eller manipulerade.

Risktagandet är istället helt och hållet konsumenternas, som aldrig kan vara säkra på om de får det de betalat för – och hur det påverkar deras hälsa. För att Tullverket stoppar försändelsen är långt ifrån det "värsta" som kan hända.

Myndigheterna gör vad de kan för att begränsa den illegala läkemedelshandeln, men störst inflytande har du ändå själv – genom att här och nu ta reda på hur man handlar läkemedel säkert på nätet.

Vad är ett läkemedel...

Ett läkemedel är enkelt uttryckt till för att förebygga, behandla eller diagnosticera sjukdomar hos människor och djur. För att skydda oss från osäkra eller rent av hälsofarliga produkter är all hantering av läkemedel – från tillverkning till försäljning – noga reglerad i lag.

Avgörande för bedömningen av vad som är och inte är ett läkemedel kan självklart vara produkten som sådan - innehåller den ett eller flera ämnen som kan användas för att förebygga, behandla eller diagnosticera sjukdomar så är den också ett läkemedel. Därför kan vissa produkter som utges för att vara kosttillskott eller bantningsmedel egentligen vara läkemedel i Sverige p.g.a. sina egenskaper.

Läkemedelsbegreppet är samtidigt vidare än så. Det räcker att produkten påstås kunna behandla eller förebygga sjukdomar för att den ska vara ett läkemedel. Det innebär att till exempel kosttillskott och andra livsmedel som inte innehåller någon läkemedelssubstans ändå kan vara läkemedel p.g.a. hur produkterna marknadsförs och därför omfattas av restriktioner enligt läkemedelslagstiftningen.

Är du osäker på om den produkt som du är intresserad av är ett läkemedel, eller inte, kan du kontakta Läkemedelsverket.

... och hur regleras handeln?

Läkemedel är en restriktionsvara, vilket betyder att det finns regler för om och hur du får lov att föra in ett läkemedel i Sverige. Reglerna skiljer sig åt beroende på vad det är för slags läkemedel, vilket land det kommer från och hur det ska föras över gränsen.

När du beställer läkemedel från utlandet

Som privatperson är det överhuvudtaget inte tillåtet att få läkemedel skickade till sig från ett land utanför EES-området* – detta oavsett läkemedelstyp. Det innebär att du inte kan beställa exempelvis läkemedelsklassade kosttillskott från länder utanför EES.

Däremot får du beställa läkemedel från annat land inom EES*, förutsatt att läkemedlet är:

  • för ditt personliga bruk
  • godkänt i det andra EES-landet och har införskaffats på ett apotek eller motsvarande i det landet
  • godkänt och receptfritt i Sverige eller, i fråga om receptbelagda läkemedel, har förskrivits av en behörig förskrivare inom EES

Däremot får du inte beställa hur mycket som helst. Försändelsen får bara innehålla en mängd läkemedel som motsvarar högst ett års förbrukning. Kom ihåg att det är du som ska styrka att förutsättningarna är uppfyllda.
Narkotikaklassade läkemedel får aldrig föras in via brev och paket, oavsett ursprung! Detsamma gäller vissa dopningsklassade läkemedel.

När du reser med läkemedel

Som resande får du föra in läkemedel i Sverige under förutsättning att de är avsedda för medicinskt ändamål och ditt personliga bruk. Handlar det om receptbelagda läkemedel kan du styrka det genom att till exempel visa upp skriftligt intyg från läkare eller annan godkänd förskrivare. Ett alternativ är att läkemedlet är försett med apoteksetikett där det står namnet på dig och den läkare eller annan godkänd förskrivare som förskrivit läkemedlet.

På motsvarande sätt får du ta med läkemedel som förskrivits av veterinär till ditt djur – om du reser med ditt djur.

Du får inte ta med hur mycket läkemedel som helst. Kommer du från ett annat EES-land får du föra med dig högst ett års förbrukning, kommer du från ett land utanför EES är gränsen istället tre månaders förbrukning.

Reser du från Sverige är det viktigt att veta att reglerna skiljer sig åt från land till land – även inom EU. Kontakta landets ambassad om du är osäker.

Narkotiska läkemedel, och vissa dopningsklassade läkemedel, kräver särskilda intyg och får bara medtas i begränsade mängder. Läs mer på länken nedan eller vänd dig till ditt apotek för mer information.

*I EES ingår samtliga EU-länder samt Island, Norge och Liechtenstein – se förteckning över länderna härlänk till annan webbplats.

Läs mer

Läkemedel till Sverige för eget bruk
Att resa med läkemedellänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (Läkemedelsverkets webbplats)
Att skicka läkemedellänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (Läkemedelsverkets webbplats)

En illegal, global storindustri...

Under 2012 beslagtog Tullverket långt över en miljon tabletter läkemedel, varav den absoluta merparten togs i flödet av brev och paket på väg till Sverige. Den illegala försäljningen av läkemedel har blivit en storindustri med förgreningar i stora delar av världen.

Enbart beslagen av narkotikaklassade läkemedel — som till exempel en del värktabletter och sömnmedel — uppgick till dryga miljonen tabletter i Sverige 2012. Det var betydligt fler än under 2011.

Lägg därtill 300 000 tabletter dopningsmedel (som oftast utgår från verkliga läkemedel) samt en kvarts miljon tabletter "övriga" läkemedel — från potensmedel till antibiotika — och det blir ganska tydligt att den illegala handeln med läkemedel inte är en begränsad företeelse.

En stor enkätundersökning som Läkemedelsverket gjorde 2011 visade att mer än en tredjedel av de tillfrågade kunde tänka sig att köpa läkemedel eller liknande preparat från webbplatser som inte drivs av godkända svenska apotek. Mer än tio procent hade redan gjort det.

Den här situationen är inte unik för Sverige. När Tullverket och Läkemedelsverket hösten 2012 deltog i den internationella operationen Pangea V beslagtogs sammanlagt två miljoner enheter läkemedel internationellt — bara under en vecka! Tusentals webbplatser stängdes ner och ett 100-tal personer greps för sin inblandning i den illegala handeln.

Gemensamt för alla dessa beslagtagna piller, ampuller, salvor och droppar är att de utgör en del av en global marknad. Ett läkemedel som beställts via en webbplats i Holland kan mycket väl ha skickats till Kina från Storbritannien innan det paketerats om och skickats vidare till en mottagare i Sverige.

Det är en okontrollerad — och därmed ytterst riskfylld — marknad. Det finns studier som säger att över hälften av de läkemedel som säljs via oseriösa webbplatser är förfalskade.*

Det är därför inte så konstigt att den olagliga läkemedelsförsäljningen är intressant för grov organiserad brottslighet. Det är en marknad som bjuder stora förtjänster för säljarna — till stora risker för köparna.

*Se faktablad från IMPACTöppnas i nytt fönster

Läs mer


Internationell insats mot olagliga läkemedel
Många kan tänka sig att köpa olagliga läkemedel trots kända riskerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Interpol om förfalskade läkemedellänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
IMPACT (där WHO ingår) om förfalskade läkemedellänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
WHO:s faktablad om förfalskade läkemedellänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

... problematisk på flera olika sätt


Även om man kunde bortse från risken att bli förgiftad finns det en rad andra problem förknippade med den oreglerade läkemedelshandeln.
  • Bara det faktum att läkarnas förskrivningsrätt sätts ur spel när var och en kan beställa receptbelagda läkemedel på nätet är illa nog. Har du en sjukdom eller åkomma som behöver medicineras är det trots allt din doktor som är bäst lämpad att avgöra vilka läkemedel du ska ta.
  • Risken för att fler ska fastna i ett missbruk ökar också när beroendeframkallande läkemedel - som värktabletter och sömntabletter - är lätta att få tag på via nätet. Läkaren avgör inte bara vad det är du behöver, utan även hur mycket och hur länge.
  • Även ur ett större perspektiv är det problematiskt om en del av befolkningen får tag på läkemedel utanför den ordinarie vården. Att minska förskrivningen av antibiotika kan till exempel vara ett sätt för samhället att motverka spridningen av resistenta bakterier, men vilken effekt får det om patienterna samtidigt kan beställa antibiotika på annat sätt?
  • På en oreglerad marknad är risken dessutom stor att förtjänsterna i slutändan hamnar hos ljusskygga element i samhället. För där det finns stora pengar att tjäna, där finns också den organiserade brottsligheten.

Se upp för kosttillskott!


När Tullverket och Läkemedelsverket kontrollerade innehållet i "naturliga" bantningsmedel visade det sig att närmare hälften innehöll ett läkemedelsämne som förbjudits för att det kan ge allvarliga biverkningar!
Marknaden för kosttillskott har vuxit sig stor och inrymmer idag allt från bantningspiller till preparat som ska hjälpa dig i din träning. Det är produkttyper som går att hitta både i butiker i Sverige och på otaliga webbplatser utomlands.

För dig som konsument finns det dock anledning att vara försiktig. En del av de kosttillskott som säljs på nätet ses nämligen som läkemedel i Sverige, vilket innebär att du inte får beställa dem från länder utanför EES. Kom ihåg att det räcker med att produkten påstås kunna förebygga sjukdomar för att den ska vara läkemedel.

Men du bör också vara medveten om att även produkter som marknadsförs som "naturliga" kan innehålla läkemedelssubstanser - och detta utan att det ens nämns i produktens innehållsförteckning. Följden blir inte bara att den som tar produkten drabbas av oväntade biverkningar, utan den odeklarerade substansen kan även "slå ut" andra läkemedel som personen tar och på så vis göra dubbel skada.

När Läkemedelsverket och Tullverket 2012 kontrollerade ett 40-tal olika bantningsmedel som beställts från länder utanför EU så innehöll närmare hälften av dem läkemedelssubstansen sibutramin – trots att de marknadsfördes som "naturliga". Sibutramin fanns tidigare i godkända läkemedel för behandling av fetma men drogs tillbaka 2010 eftersom det fanns risk för hjärtinfarkt och stroke!

Tidigare studier har gått i samma riktning. När Livsmedelsverket våren 2011 provköpte kosttillskott från svenskspråkiga webbplatser visade det sig att det ingick växter eller växtextrakt som kan innehålla hälsofarliga substanser i nästan 70 procent av produkterna.

Med andra ord finns det all anledning att vara försiktig när man beställer kosttillskott på internet. Har du frågor om produkter som ligger i gränslandet mellan till exempel läkemedel och kosttillskott kan du kontakta Läkemedelsverket.

Läs mer


Varannan "naturlig" bantningsprodukt innehöll läkemedel
Bantningspiller på internet — inget att lita pålänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (Livsmedelsverket)

Så handlar du säkert på internet


Det finns en hel del saker du bör vara uppmärksam på om du vill handla läkemedel säkert på internet.
  • Titta alltid efter den nationella apotekssymbolen när du handlar från svenska apotek. Symbolen visar att apoteket är godkänt av Läkemedelsverket.
  • Handla inte om webbplatsen saknar kontaktuppgifter till försäljaren.
  • Kolla om det är privatpersoner eller ett företag som ligger bakom webbplatsen.
  • Är företaget svenskt eller utländskt? Utländska företag har andra regler.
  • Gör en internetsökning på företaget och se vad andra säger omföretaget.
  • Se upp för formuleringar som; "revolutionerande mirakelpiller" och liknande. Medicinska upptäckter får ofta stor uppmärksamhet i media. Finns det inget skrivet om produkten någon annanstans än på företagets hemsida kan det vara en bluff.
Dela:
Kontakta oss  •  Prenumerera på information  •  Om webbplatsen  •  Om kakor (Cookies)