Tullverket

På tullverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Jag förstår
Tullverkets logotyp. Tillbaka till startsidan

Välgörenhetsorganisationer, varor till

När du importerar från ett land utanför EU behöver du i vissa fall inte betala tull, moms och andra skatter.
Statliga organisationer eller andra välgörenhetsorganisationer eller filantropiska organisationer som är godkända av Tullverket kan tull- och skattefritt importera vissa varor under förutsättning att det inte har negativ påverkan på konkurrensen eller orsakar missbruk.
  1. Basförnödenheter för kostnadsfri distribution till behövande. Exempel på basförnödenheter är mat, medicin och kläder.
  2. Alla slags varor som ska användas vid tillfälliga välgörenhetsevenemang för att samla in medel till förmån för behövande. Varorna ska skickas kostnadsfritt och utan kommersiellt syfte av en person eller organisation i ett land utanför EU.
  3. Utrustning och kontorsmaterial som skickas kostnadsfritt och utan kommersiellt syfte av en person eller en organisation i ett land utanför EU. Varorna ska vara avsedda att uteslutande användas för att tillgodose organisationens behov i den löpande verksamheten så att den kan uppfylla målen för sin välgörande eller filantropiska verksamhet.

Varor som inte omfattas av tull- och skattefrihet

  • Alkoholhaltiga varor
  • Tobaksvaror
  • Kaffe och te
  • Motorfordon, undantaget ambulanser.

Godkännande


För att bli godkänd att ta emot vissa varor tullfritt ska du som är ansvarig vid organisationen skicka in en ansökan i form av en skriftlig beskrivning av verksamheten till oss. Till ansökan bifogar du styrkande handlingar, exempelvis stadgar, årsredovisning och verksamhetsberättelse. Då tullfrihet endast beviljas sådana organisationer vars räkenskaper gör det möjligt för Tullverket att övervaka verksamheten och som erbjuder alla garantier som anses nödvändiga ska du i ansökan även lämna uppgift om organisationens bokföringsrutiner samt en försäkran att du är medveten om villkoren för tullfrihet och att organisationen kommer att uppfylla dessa.

Tänk på att ansöka i god tid eftersom du måste vara godkänd när du förtullar din vara. Ett beslut om godkännande gäller i 3 år från dagen för beslutet.

Den som är ansvarig för verksamheten vid organisationen ska för varje import också lämna en skriftlig uppgift om varans användning. Detta gäller både för offentliga och privata organisationer.

Vad gäller efter importen?


Du får inte, vare sig kostnadsfritt eller mot ersättning, låna ut, hyra ut eller överlåta de varor du fått tullfrihet för på andra villkor än de som framgår under 1 och 2 utan att först anmäla detta till Tullverket. Du måste också anmäla till oss om du inte längre uppfyller villkoren för tullfrihet eller om du vill använda varorna för andra ändamål än de som angetts. I de flesta fall får du då betala tull för varorna.
Tullfriheten fortsätter dock att gälla om du lånar ut, hyr ut eller överlåter varorna till en annan organisation som uppfyller villkoren för tullfrihet och som ska använda varorna för ändamål som berättigar till denna tullbefrielse.

Så ansöker du om tullfrihet


Du ansöker om tullfrihet i importdeklarationen.

Koder som ska anges i importdeklarationen


Fält 24 Transaktionens art: 1 (för köp) 3 (för gåva)
Fält 33 Varukod: 9919 00 00 00
Observera! Varor som omfattas av förbud eller restriktioner ska deklareras på sina respektive varukoder i kapitel 1—97.
Fält 36 Förmånskod: 100
Fält 37 - andra delfältet, Förfarandekod: C20
Fält 44 Bilagda handlingar/Certifikat och tillstånd: Ange koden för de dokument som du bifogar till importdeklarationen. Se nedan.

Dokument som ska bifogas till importdeklarationen


Beslut om godkänd mottagare för tullfri import. Kod 401G samt tillståndsnummer (gäller privat organisation).
Skriftlig uppgift om den avsedda användningen. Kod 401U.

Blanketter


EnhetsdokumentWord

Lagar och bestämmelser


Rådets förordning (EG) nr 1186/2009 artiklarna 61—65.
Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 2012:3) om tullfrihet m.m.,
2 kap. 1 § och 24 §.
Lag (1994:1551) om frihet från skatt vid import, m.m., 2 kap 2 §.
Dela:
Kontakta oss  •  Prenumerera på information  •  Om webbplatsen  •  Om kakor (Cookies)