Tullverket

På tullverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Jag förstår
Tullverkets logotyp. Tillbaka till startsidan

Tullar då och nu

Tullar har funnits mycket länge. I Sverige har de funnits sedan 1100-talet. Tullverket blev en myndighet 1636 i samband med att den svenska förvaltningen byggdes upp under stormaktstiden. Den första förvaltningschefen hette Mårten Augustinsson.
Stora och lilla tullen gav staten inkomster
Tullavgifterna kom i första hand till för att ge staten inkomster, så kallade finanstullar. Därefter infördes tullar för att skydda landets eget näringsliv, så kallade skyddstullar. Förr i tiden transporterades de flesta varorna med fartyg. Skeppen som kom till Sverige måste passera Stora sjötullen där tullavgiften skulle betalas. Det fanns även en inrikestull, som kallades Lilla tullen. I Lilla tullen var svenskarna tvingade att betala tull på varor som de förde in till städerna för att sälja. Lilla tullen var en viktig inkomstkälla för kungen.

Smugglingens historia


I och med att tullavgifter började tas ut uppstod ett intresse för att försöka undvika att betala avgifterna. Smuggelintresset vaknade. Människor har smugglat olika varor under olika tider. Från 1700-talet till mitten av 1800-talet var det till exempel vanligt att man smugglade tyg. Svenska staten ville nämligen få igång en textilindustri i Sverige och därför infördes tullavgifter och importförbud för att förhindra att utländskt tyg kom in i landet. Under mellankrigstiden, 1920-1939, var det framför allt sprit som smugglades. Från 1960-talet började narkotikasmugglingen bli ett problem också i Sverige. Än i dag är narkotikasmugglingen ett stort problem.

E-handel - en ny trend


En tydlig trend under senaste tiden är den ökande handeln med andra länder med hjälp av nya tekniker, till exempel internet. Hela världen har blivit tillgänglig för oss bara genom en knapptryckning. Men även de varor vi beställer från länder utanför EU på detta sätt är belagda med tullar och andra avgifter. Dessutom är det inte bara lagliga varor som är lätta att beställa via internet.

Nya förutsättningar med EU


I och med Sveriges inträde i EU 1995 blev vi också medlemmar i EU:s tullunion, vilket innebär att våra tullregler i princip är gemensamma med de regler som gäller inom hela unionen. Medlemskapet innebär också att våra gränser, i ett handelsperspektiv, har vidgats till Norge i väster, Ryssland i öster och Afrika i söder.
Dela:
Kontakta oss  •  Prenumerera på information  •  Om webbplatsen  •  Om kakor (Cookies)