Tullverket

På tullverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Jag förstår
Tullverkets logotyp. Tillbaka till startsidan

Frågor och svar för företag

Import
Handla med andra EU-länder?
Importera
Varukoder för import?
Hur beräknar jag avgifterna?
Att klassificera varor
Vad är tullvärde?
Ursprungsintyg
Returer
Reparation
Ta in en vara tillfälligt
Proforma eller vanlig faktura

Export
Exportera varor
Vilka handlingar behövs
Att klassificera varor
Proforma eller vanlig faktura

Transitering
Vad är transitering?

Övrigt
Var kan jag beställa eller köpa blanketter, författningshandböcker etc?

Import

Jag vill börja handla med andra EU-länder, vad gäller då?
Inom EU råder fri rörlighet av varor. Därför är varor från andra EU-länder befriade från tullavgifter. Det innebär att du inte måste anmäla varorna till Tullverket. Däremot måste du betala moms och det är Skatteverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, som svarar på frågor om hur och var momsen ska betalas.

Det finns vissa undantag från den fria rörligheten av varor och det beror på införselrestriktioner. Det gäller till exempel alkohol, narkotika, tobak, vapen samt djur och produkter av djur. Det är Tullverket som ska kontrollera att inte dessa varor förs in i landet i strid med gällande bestämmelser.

Jag vill börja importera. Vad ska jag tänka på?
Innan du börjar importera måste du ta reda på vilka regler som gäller för just din vara.

För vissa varor måste du ha tillstånd eller importlicens. Vid importen ska du i allmänhet betala tull och moms. Tullsatserna varierar mycket, men är vanligen mellan 0-20 procent. För vissa varor kan du också få betala antidumpningstull som ibland kan vara mycket hög.

Momssatserna är i procent

  • 25 för vanliga varor
  • 12 för livsmedel
  • 6 för böcker och tidsskrifter.

Jag ska göra en tulldeklaration för import, vilken varukod ska jag använda?
När du importerar varor måste dessa klassificeras, vilket innebär att varukod enligt tulltaxan bestäms. Varorna delas in i olika kapitel och varje vara har en tiosiffrig kod som kallas varukod. Tulltaxan innehåller 99 kapitel och över 14 000 varukoder.
För att få vägledning och råd gällande varukod är du välkommen att kontakta TullSvar. Du kan också söka själv i tulltaxan, TARIClänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det är viktigt att använda rätt varukod när man importerar eftersom numret bestämmer hur varan ska behandlas i tullhänseende, till exempel vilken tullsats du ska betala, vilka övriga avgifter som kan bli aktuella och vilka införselregler som gäller.

Hur beräknar jag hur stora avgifterna blir för tull och moms?
Tullavgiften beräknar du genom att ta varans värde (oftast det belopp som du har betalat för varan) och lägger till kostnaden för frakt. Då har du fått varans tullvärde. Tullavgiften är sedan en viss procent av tullvärdet som du har räknat fram. Tullsatserna varierar för olika varor, men är normalt mellan 0-20 procent. Är det så att fraktavgiften är inkluderad i priset för varan, ska du inte lägga till den kostnaden. För vissa varor kan du också få betala antidumpningstull som ibland kan vara mycket hög.

När du ska beräkna hur stor momsavgiften blir ska du lägga ihop tullvärdet (varans värde + frakt) och den beräknade tullavgiften. Momsen är normalt 25 procent av detta belopp. Det finns några varor som har en annan procentsats, för livsmedel är momsen 12 procent och för böcker och tidsskrifter är den 6 procent.

Att klassificera varor, vad är det?
Klassificering är när du bestämmer rätt varukod enligt Tulltaxan, TARIClänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för din vara. Varorna delas in i olika kapitel och varje vara har en tiosiffrig kod. Det är viktigt att använda rätt varukod när man importerar, eftersom den styr vilka avgifter det blir och vilka eventuella införselregler som gäller.

Vad är tullvärde?
Tullvärde kallas den summa på vilken tullbeloppet vanligtvis beräknas. Ett tullvärde måste uppges för alla varor, även om de är tullfria, eftersom värdet även används för att beräkna mervärdesskatt och som underlag för handelsstatistiken.

Vem utfärdar ursprungsintyg så att jag får nedsatta avgifter eller tullfrihet på en vara vid importen?
Först måste du konstatera om varorna kan bli tullfria eller att avgifterna kan bli nedsatta med hjälp av ett ursprungsintyg. Om så är fallet vänd dig till din leverantör i avsändarlandet som utfärdar ursprungsintyg om varorna uppfyller de krav som ställs enligt ursprungsreglerna. Intyget ska skickas med varorna till Sverige.

Det kan vara olika sorters ursprungsintyg beroende på varifrån varan kommer. Skulle ursprungshandlingen komma efter förtullningen kan du inom tre år begära omprövning av ditt ärende.

För privatpersoner finns vissa lättnader. För sändningar med lägre värden kan du i vissa fall slippa visa ursprungsintyg.

Om varor kommer i retur, vad gäller då?
Om varorna återimporteras inom 3 år och är i oförändrat skick behöver du inte betala någon tull. För momsfrihet gäller att du har hävt köpet eller att du har köpt tillbaka varorna. Vid återimporten ska du kunna styrka att det är returvaror. I vissa fall finns det en möjlighet att få en förlängning av tidsfristen på 3 år.
  
Jag ska ta in en vara för reparation, hur gör jag?
Du behöver tillstånd till aktiv förädling. Du kan ansöka om tillstånd direkt i tulldeklarationen för import och tillståndet gäller då för den sändningen. Om du regelbundet importerar varor för reparation kan du söka ett tillstånd som gäller för en längre period. Mer om vad aktiv förädling innebär och hur du ska gå tillväga om du vill använda dig av förfarandet, kan du läsa i våra broschyrer om aktiv förädling, suspensionssystemetPDF och restitutionssystemet.PDF

Tänk på att om det är en returvara eller en ursprungsvara kan du istället ta in varan under bestämmelserna för returer eller yrka på tullfrihet för ursprungsvaran.

Jag vill ta in en vara tillfälligt, kan jag det?
Ja, temporär import kan du använda när du tillfälligt ska importera en vara till EU för att sedan återexportera den i oförändrat skick.

Vilka uppgifter ska en faktura innehålla och när kan jag använda proformafaktura?

En faktura ska innehålla uppgifter om

  • säljarens namn och adress
  • köparens namn och adress
  • fakturanummer
  • dag då fakturan utfärdats
  • antal och typ av kollin, bruttovikt och hur förpackningen är märkt
  • varubenämning
  • varans kvantitet
  • pris för varje varuslag
  • eventuella rabatter och vilken typ av rabatter som avses
  • leveransvillkor
  • betalningsvillkor

Tullverket kan begära en skriftlig översättning av utländska fakturor.

En proformafaktura kan användas för leveranser som inte betalas, exempel på detta är

  • ersättnings- och garantivaror
  • prover, reklamföremål
  • gåvor
  • returvaror
  • reklamtryckalster.

Export

Jag vill exportera varor, hur gör jag då?
När du ska exportera varan ska du först lämna en elektronisk exportdeklaration till oss. Du kan lämna deklarationen själv med hjälp av TID (Tullverkets internetdeklaration) eller ta hjälp av ett ombud.

Vilka handlingar vill Tullverket se när jag exporterar varor?
Förutom exportdeklarationen bör du även ha med exportfaktura, fraktsedel eller liknande.

Vill du ha information om vad som gäller i mottagarlandet så kan du vända dig till Business Swedenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller till landets ambassad.

Att klassificera varor, vad är det?
Klassificering är när du bestämmer rätt varukod enligt Tulltaxan för din vara. Varorna delas in i olika kapitel och varje vara har en åttasiffrig kod. Det är viktigt att använda rätt varukod när man exporterar, eftersom den styr vilka eventuella utförselregler som gäller.

Transitering

Vad är transitering?
Transitering innebär att du kan transportera dina varor genom ett eller flera länder under tullkontroll utan att betala tull och moms. Tullavgifterna betalar du istället på bestämmelsetullkontoret, det vill säga den ort dina varor ska till. Under tiden som transiteringen pågår får du ställa en säkerhet till oss. Den får du sedan tillbaka när transiteringen är avslutad. Säkerheten är en garanti för att tull och moms blir betalda, om inte transiteringen skulle avslutas på ett korrekt sätt.

Övrigt

Var kan jag beställa eller köpa blanketter, författningshandböcker etc?
Våra broschyrer för företagare och privatpersoner samt blanketter finns tillgängliga här på vår webbplats. Här hittar du också författningshandböckerna, författningssamlingen och Tulltaxan.

Det går också bra att kontakta TullSvar om du vill beställa enstaka exemplar av broschyrer och blanketter.

Tulltaxan, författningssamlingen och författningshandböcker kan du köpa och prenumerera på hos
Fritzes Kundservice
106 47 Stockholm
Orderfax: 08-598 191 91
Telefon: 08-598 191 90
e-post: order.fritzes@nj.se
Fritzes Internetbokhandel: www.fritzes.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Blanketter och vissa broschyrer med mera kan du, om du vill ha en större mängd, beställa hos
ISY Informationssystem AB
E-post: order@isydistribution.se
Telefon: 035-19 75 00

Frågor och svar, vanliga, startsida
    

Dela:
Kontakta oss  •  Prenumerera på information  •  Om webbplatsen  •  Om kakor (Cookies)