Tullverket

På tullverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Jag förstår
Tullverkets logotyp. Tillbaka till startsidan

Frågor och svar om importmoms till Skatteverket

Här får du svar på de vanligaste frågorna som ställs om importmomsen och de förändringar vi står inför 2015.

Frågor om tull
Frågor gällande moms
Omprövningar
För systemleverantörer


Frågor om tull

Vilken myndighet gör vad?
Om företaget har svensk momsregistrering ska importdeklaration lämnas till Tullverket, som fastställer det monetära tullvärdet (tullvärdet uttryckt i SEK). Därefter ska momsen redovisas och betalas till Skatteverket i momsdeklarationen. Om företaget inte har svensk momsregistrering ska importmoms deklareras i importdeklarationen.

Vad är skillnaden på EORI-nr och momsregistreringsnummer, och hur ska jag deklarera dessa?
Ett EORI-nummer är ett unikt registreringsnummer som ska användas vid all tullrelaterad verksamhet inom EU, exempelvis vid import från och export till ett land utanför EU. Ett EORI-nummer består av en ISO-landkod (2 tecken) från någon av EU:s medlemsstater + max 15 tecken. Ett EORI-nummer som tilldelats i Sverige består av landkoden SE + 10 siffror. För ekonomiska aktörer etablerade i Sverige är de tio siffrorna vanligtvis organisationsnumret eller, för privatpersoner/enskilda firmor, personnumret. Ett exempel på hur ett EORI-nummer kan se ut är SE5561234711.

Tullverket har även tilläggssiffror till EORI-numret. Detta är t.ex. för att vi ska veta vart tullräkningen ska skickas.  Alla får till att börja med tilläggssiffrorna 00. Om företaget sedan har ytterligare kredittillstånd och därmed andra faktureringsadresser kan de ansöka om att få ytterligare tilläggssiffror 01, 02, 03 osv. När du gör en import- eller exportdeklaration ska du ange EORI-nummer med detta tilläggsnummer för mottagare, deklarant och eventuellt ombud. I en deklaration för ett visst företag kan det alltså stå SE556123471101, medan det i en annan deklaration för samma företag kan stå till exempel SE556123471103 om deklarationen gäller en annan del av företaget som har eget kredittillstånd med annan adress.

Ett svenskt momsregistreringsnummer ska bestå av landkod SE +organisationsnumret samt 01, t.ex. SE556123471101. Detta momsregistreringsnummer ska du enbart registrera i en importdeklaration (i fält 44)  vid vissa förfaranden eller när ett indirekt ombud gör en importdeklaration för ett företag som är momsregistrerat. Ett exempel är förfaranden som börjar på 42 eller 63 där varan deklareras i Sverige, men mervärdesskatt ska betalas i en annan medlemsstat. Då anger du det svenska momsregistreringsnumret i särskilda upplysningar tillsammans med kod Y040. Vid ett indirekt ombudskap anger du det tillsammans med kod 3MSE, till exempel 3MSE SE556123471101.

I andra deklarationer än de som nämnts i föregående stycke behöver du inte ange momsregistreringsnumret eftersom vi kan identifiera det utifrån EORI-numret.

När får vi information om hur detta påverkar våra olika system (tulldeklarationssystem, affärssystem och redovisningssystem för moms)?
I maj månad fick samtliga godkända systemleverantörer av tulldeklarationssystem ett utskick från Tullverket gällande hur förändringen påverkar tulldeklarationen. Likaså fick de systemleverantörer som levererar system för momsredovisning information från Skatteverket. Dock måste företagen själva undersöka hur förändringarna påverkar deras affärssystem.

Jag är ett ombud – ska jag fylla i mitt eller importföretagets VAT-nummer?
Du ska aldrig ange ditt momsregistreringsnummer när du agerar som ombud.

Agerar du som direkt ombud och varorna ska stanna i Sverige finns det inget krav på att deklarantens momsregistreringsnummer ska anges. Däremot finns det ett krav på att deklaranten ska ha ett EORI-nummer.

Agerar du som indirekt ombud och varorna ska stanna i Sverige ska du i bilagda handlingar ange kod 3MSE och fylla i uppdragsgivarens momsregistreringsnummer.

Gör du en deklaration med förfarandekod som börjar på 42 eller 63 (varorna ska efter importen levereras till ett annat EU-land) ska kod Y040 och Y041 anges i bilagda handlingar tillsammans med momsregistreringsnumret i Sverige och i det andra EU-landet. Detta gäller både när du agerar som ett direkt och som ett indirekt ombud.

När får jag förfoga över godset?
Det är ingen skillnad från tidigare. Godset frigörs när Tullverket har klarerat varorna.

Vad händer med godset om ärendet hamnar i röd kanal?
Om deklarationen hamnar i så kallad röd kanal, innebär det att deklarationen inte gått igenom utan måste hanteras manuellt. En tulltjänsteman kontaktar då företaget för att reda ut vad som är fel innan deklarationen kan klareras och godset frigöras.

Vad händer om jag fortsätter att deklarera moms till Tullverket efter årsskiftet och är momsregistrerad?
Är företaget momsregistrerat i Sverige och trots det deklarerar moms i importdeklarationen som lämnas in elektroniskt, kommer den att avvisas med ett felmeddelande.

Mitt företag/min klients företag har inget eget EORI-nummer. Vilket nummer ska anges?
Ansök om EORI-nummer. Kan företaget inte få ett EORI-nummer på grund av att det inte är etablerat i EU måste indirekt ombud anlitas.

Vad är det monetära tullvärdet?
Det monetära tullvärdet är detsamma som dagens tullvärde (som deklareras med kod A00), med den skillnaden att det alltid ska deklareras. Detta för att företaget alltid måste ha ett tullvärde att utgå ifrån för att kunna räkna ut beskattningsunderlaget för importmoms. I de fall tull tas ut som en procentsats på tullvärdet kommer samma tullvärde alltså att deklareras två gånger, både med kod A00 och kod 1MT. Anledningen till detta är kod A00 inte alltid anges. Det monetära tullvärdet med kod 1MT ska däremot alltid finnas med.

Det monetära tullvärdet samt tull och andra avgifter som Tullverket debiterar ska ingå i beskattningsunderlaget för importmoms, vilket företaget sedan ska redovisa till Skatteverket

Ska kod 1MT anges om man har debiterat moms med kod B00? Koderna 1MT och B00 kan inte kombineras. Koden 1MT används när Skatteverket är beskattningsmyndighet vid momsregistrering. Koden B00 används när Tullverket är beskattningsmyndighet t.ex. för privatpersoner och andra ej momsregistrerade importörer och moms ska betalas till Tullverket.

Är inte det samma uppgift som idag är angivet i fält 46 (Statistiskt värde)?
Statistiskt värde och tullvärde är inte samma sak. Enkel förklaring är, att i tullvärdet ska man räkna med frakt och kostnader fram till införselplatsen vid EU:s yttre gräns, i det statistiska värdet ska dessa kostnader räknas ända fram till svensk gräns. Det statistiska värdet används bl. a. i handelsstatistiken.

Hur ofta kommer tullräkning och meddelande om fastställda värden och avgifter att skickas ut från Tullverket till företagen? Löpande, veckovis, månadsvis?
Tullräkningen och meddelande om fastställda värden och avgifter utställs veckovis.

Elektronisk lösning ”För de företag som använder ombud kommer underlaget att distribueras till ombuden per tull-id” Kommer det att vara ett dokument per företag eller ett samlingsdokument för samtliga kunder?
Det kommer att vara sammanställt per företag.

Hur vet jag som ombud att det finns ett nytt meddelande om fastställda värden och avgifter att hämta?
Det kommer att finnas möjlighet att välja om man vill ha avisering via e-post eller sms, eller både och.

När det inte blir några avgifter att betala till Tullverket, kommer kunden då att få en tullräkning eller ett meddelande om fastställda värden och avgifter ändå? Kommer det i så fall att redovisas på ärendenivå eller per deklarant?
Oavsett om Tullverket debiterar eller inte debiterar någon tull eller andra avgifter, kommer en tullräkning eller meddelande om fastställda värden och avgifter att ställas ut. Det monetära tullvärdet ska deklareras per varupost i importdeklarationen, men kommer att slås ihop per tull-id på tullräkningen eller i meddelande om fastställda värden och avgifter. Om en tullräkning eller ett meddelande om fastställda värden och avgifter omfattar mer än ett tullid gäller följande. Då redovisas det monetära tullvärdet för varje enskilt tullid.

Åland är idag med i tullunionen men står utanför skatteunionen. Hur kommer import och införsel från Åland till Sverige framöver påverkas av importmomsen?
Ni ska även i fortsättningen precis som vanligt lämna en importdeklaration. Om ni har svensk momsregistrering ska ni deklarera ett monetärt tullvärde (tullvärdet uttryckt i SEK), som sedan fastställs av Tullverket. Därefter ska ni redovisas momsen till Skatteverket i er momsdeklarationen. Om ni inte har en svensk momsregistrering, ska ni istället deklarera momsen i importdeklarationen till Tullverket.

Frågor gällande moms

Vad gäller för ärenden som klareras 2015 men har taxebestämmande dag 2014?
När ni skickar in deklarationer enligt meddelandetyp TNU eller TQN med taxebestämmande dag  från och med 21 december och fram till årsskiftet, kommer dessa deklarationer att klareras av Tullverket först från och med kvällen den 1 januari till och med den 11 januari, dvs 11 dagar efter taxebestämmande dag. Gör ni dessa deklarationer och skickar in innan årsskiftet, går det inte att deklarera 1MT. Systemet kommer i så fall att avvisa deklarationen. Ni måste istället deklarera B00 och moms, eller ingen moms alls, och efter årsskiftet innan den 11:e dagen från taxebestämmande dag, skicka in en rättelse av deklarationen där ni deklarerar 1MT.  Annars kommer dessa deklarationer att hamna för manuell hantering hos Tullverket. Det innebär ett merarbete för Tullverket och kanske även för er som deklarant.

Mitt företag är momsregistrerat – ska jag redovisa importmomsen till Skatteverket eller Tullverket?
Om företaget har svensk momsregistrering ska de redovisa och betala sin importmoms till Skatteverket i momsdeklarationen i stället för att betala den till Tullverket.

Mitt företag är inte momsregistrerat – ska jag redovisa importmomsen till Skatteverket eller Tullverket?
Om företaget inte har svensk momsregistrering ska momsen deklareras i importdeklarationen och betalas till Tullverket.

Baseras tidpunkten för redovisning av importmoms till Skatteverket på importörens redovisningsperiod eller tullräkningens betalningsdatum?
Tidigast från och med tullräkningens utställningsdag kan ett företag deklarera sin moms till Skatteverket. Sedan är det de redovisningsperioder som företaget har idag till Skatteverket som gäller. Utställningsdag framgår av tullräkningen och kommer att finnas med på Meddelande om fastställda värden och avgifter som de företag får som anlitar ett ombud som utnyttjar sin kredit, och som får tullräkningen.

Hur räknar jag ut importmomsen för att registrera den till Skatteverket utifrån Tullverkets underlag?
Beskattningsunderlaget för moms beräknas på samma sätt som tidigare och utgörs av:

  • varornas tullvärde enligt Tullverket, inklusive eventuell tull och andra statliga skatter eller avgifter, samt
  • eventuella bikostnader, till exempel provision, emballage, transport- och försäkringskostnader som har uppkommit inom EU fram till bestämmelseorten och som inte redan ingår i tullvärdet.

Finns de uppgifter som Tullverket har lämnat till Skatteverket om importmomsen med på tullräkningen?
I de fall företaget själv får tullräkningen framgår det där vilka uppgifter som Tullverket lämnar till Skatteverket. I de fall ett ombud utnyttjar sin kredit och får tullräkningen framgår uppgifterna på Meddelande om fastställda värden och avgifter som ombudet hämtar elektroniskt på Mina sidor och sedan vidareförmedlar till företaget.

Vad händer om jag deklarerar varuposter med olika momssatser på samma tull-id?
Eftersom det fastställda monetära tullvärdet på tullräkningen eller i Meddelandet om fastställda värden och avgifter redovisas per tull-id ser man inte tullvärdet för varje varupost. Enklast är att endast deklarera varor med samma momssats. Annars får man gå till tulldeklarationen för att se monetärt tullvärde per varupost.

Varför kontaktar Tullverket mig nu när Skatteverket har tagit över redovisningen av importmomsen?
Tullverket kommer även i fortsättningen att fatta tulltaxeringsbeslut vid import och vara ansvarig för att kontrollera att uppgifterna om tullvärde, klassificering med mera i din inlämnade tulldeklaration är korrekta.

Hur fångar man upp dessa bikostnader för beskattning om det är tänkt att tullräkningarna ska användas som grund för importmomsen?
Från och med den 1 januari 2015 är inte Tullverket beslutande myndighet för importmoms för momsregistrerade företag, därför kan inte Tullverket fastställa värdet. Redan idag räknar dock företagen ut beskattningsunderlaget för tull och moms och uppger det i importdeklarationen och Tullverket kontrollerar och fastställer värdena och avgifterna. Från 1 januari 2015 ska företaget räkna fram och deklarera ett monetärt tullvärde och deklarera det i importdeklarationen. Därefter fastställer Tullverket värdet i och med taxeringsbeslutet.

Beskattningsunderlaget för moms kommer inte att finnas kvar på tullräkningen utan istället ska företaget deklarera ett monetärt tullvärde genom att ange kod 1MT och det uträknade tullvärdet i avgiftsfältet på importdeklarationen.

Hur gör vi på vårt företag för att kunna sammanställa tullvärdena, för exempelvis en månad, så att vi kan räkna ut beskattningsunderlaget för moms och sedan redovisa det till Skatteverket?
Ni får själva summera ihop era tullvärden från tullräkningarna plus de eventuella avgifter som vi debiterat er. Till det ska ni lägga till om ni har haft andra omkostnader som också ska ingå i beskattningsunderlaget för moms. Varken Tullverket eller Skatteverket kommer att räkna samman och ge er den informationen. Om ni däremot har registrerat ert företag på Mina sidor på tullverket.se, kommer det att finnas en tjänst där ni kan ange den period ni vill titta på, så får ni ut ett Exceldokument med de uppgifter ni behöver från tullräkningarna.

Om mitt företag glömmer att lämna en importdeklaration, och det framkommer vid en tullrevision, hur blir det då med importmomsen? Kommer Tullverket debitera oss moms trots att företaget är momsregistrerat i Sverige? Hur blir det med tulltillägget?
Om ni glömt att deklarera en import kan det röra sig om olaglig införsel eller olagligt undandragande. För att få redovisa moms till Skatteverket ställs tre krav:  1. Importören är momsregistrerad. 2. En tulldeklaration för det aktuella förfarandet lämnas. 3. Importen sker i deras momsregistrerade verksamhet. I fallet olaglig införsel eller olagligt undandragande uppfylls inte kravet på att en tulldeklaration lämnas, och Tullverket kommer i dessa fall, precis som idag, avgöra vem som är gäldenär och därefter ta ut moms av denne. Eftersom det i detta fallet är Tullverket som debiterar moms kommer eventuellt tulltillägg att beräknas även på momsen.

Jag deklarerar med förfarandekod 42 eller 63, varför syns inte mitt ärende i underlag momsredovisning i Mina sidor?
I tjänsten på Mina sidor framgår bara den import där moms ska betalas i Sverige. Vid förfarandekoder som börjar på 42 eller 63 ska momsen betalas i ett annat EU-land.

Varför framgår inte beskattningsunderlaget för moms utan bara tullvärdet från Tullverket?
Det är Skatteverket som efter den 1 januari 2015 är beslutande myndighet för importmoms och därmed kan den inte redovisas till Tullverket också. Tullverket kan alltså inte ta med beskattningsunderlaget för moms eftersom Skatteverket är beslutande myndighet efter 1 januari 2015.

Hur vet jag om ett företag är momsregistrerat?
Det går att söka på momsregistreringsnummer i tjänsten VIES som nås från både Skatteverkets och Tullverkets webbplatser.

 

Omprövningar

Vilken myndighet ska jag vända mig till vid omprövning av moms?
Den myndighet som var beskattningsmyndighet när ärendet klarerades första gången är också beskattningsmyndighet för omprövning av ärendet.

För företag som var momsregistrerade vid omprövningstillfället så fattar Tullverket beslut, dock betalas inte pengar tillbaka till den som är momsregistrerad utan det får hanteras i momsredovisningen till Skatteverket.

Tullverket är alltid beskattningsmyndighet för de sändningar som taxeringsbeslut fattas för före den 1 januari 2015.

Hur hanteras tilläggsdebitering eller återbetalning av momsen när importören har deklarerat felaktigt tullvärde?
Den myndighet som är beskattningsmyndighet hanterar ändringarna av importmomsen. Ifall Tullverket beslutar om att höja eller sänka tullvärdet och/eller debitera eller återbetala tull ska importören själv deklarera ändringen av moms till Skattverket om importören är momsregistrerad. Eftersom att Tullverket aldrig betalar tillbaka moms för momsregistrerade företag, får de i dessa fall begära återbetalningen av momsen hos Skatteverket. Däremot tilläggsdebiterar Tullverket moms för momsregistrerade företag om Tullverket är beskattningsmyndighet, och debiterar ändringarna via tullräkningen.
Observera att importer där Tullverket har fastställt och beslutat om avgifter innan den sista december 2014 hanteras precis som idag.

För de olika scenarierna som kan uppstå vid omprövningar av Tullverkets beslut se matrisenPDF.

För systemleverantörer

Kommer EDIFACT att påverkas?
Tullverket kommer att ändra de tekniska specifikationer, TDR050 , som rör fält 47, avgiftsberäkning. Fältet för beräkningsenhet kommer inte vara obligatoriskt.

Vi är ett ombud och behöver veta vad som gäller för vår systemleverantör?
Då det endast är två koder som tillkommer gör Tullverket inga nya kravspecifikationer för systemleverantörer. Det kommer att finnas möjlighet att skicka testfall när vi driftsatt våra ändringar i företagstestmiljön.

Koden 1MT skrivs in i fältet slag
När det gäller koden 1MT ska det stå 1MT i fältet slag, det monetära tullvärdet i beskattningsgrund. B00 ska inte deklareras alls om företaget har ett svenskt registreringsnummer för mervärdeskatt. 

Vad är det monetära tullvärdet?
Det monetära tullvärdet är detsamma som det tullvärde som deklarerats med kod A00. I de fall tull tas ut som en procentsats på tullvärdet kommer samma tullvärde alltså att deklareras två gånger. Anledningen till detta är kod A00 inte alltid anges. Det monetära tullvärdet med kod 1MT ska däremot alltid finnas med.

Vad är det för skillnad på statistiskt värde och tullvärde?         
Statistiskt värde och tullvärde är inte samma sak. Enkel förklaring är, att i tullvärdet ska man räkna med frakt och kostnader fram till införselplatsen vid EU:s yttre gräns, i det statistiska värdet ska dessa kostnader räknas ända fram till svensk gräns. Det statistiska värdet används bl. a. i handelsstatistiken.

Vem fastställer det monetära tullvärdet?
Det monetära tullvärdet fastställer Tullverket och det kommer visas på tullräkningen. Det monetära tullvärdet och de avgifter som eventuellt har debiterats använder företaget sedan i skattedeklarationen till Skatteverket.

Ska kod 1MT anges om man har debiterat moms med kod B00?
Koderna 1MT och B00 kan inte kombineras. Koden 1MT används när Skatteverket är beskattningsmyndighet för momsregistrerade företag. Koden B00 används när Tullverket är beskattningsmyndighet för moms.

Dela:
Kontakta oss  •  Prenumerera på information  •  Om webbplatsen  •  Om kakor (Cookies)