Tullverket

På tullverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Jag förstår
Tullverkets logotyp. Tillbaka till startsidan

Internethandel från ett land utanför EU

När du beställer eller köper en vara på nätet från ett land utanför EU – måste du betala eventuell tull, moms och andra skatter – det vill säga importera varan. Det räknas som att varan importeras när du köper eller beställer på nätet från privatperson eller ett företag, ropat in på nätauktion, köpt via postorder eller vunnit på internet.

Om försändelsen innehåller varor med ett sammanlagt värde på högst 1 300 kronor – behöver du inte betala någon tull – momsen däremot måste du alltid* betala.

Vem deklarerar importen av din vara?

I de fall som Posten eller ett kurirföretag är transportörer ingår även att de deklarerar importen av dina varor. Som underlag till tulldeklarationen behövs fakturor och andra handlingar. Därför är det viktigt att dessa finns bifogade till försändelsen.

Om fakturan är i en utländsk valuta ska priset räknas om till svenska kronor. Det är viktigt att tänka på att den växelkurs som priset beräknas på inte nödvändigtvis är densamma som när du ska betala fakturan.

Uppgift om månadens växelkurs finns på vår webbplats, i vårt nyhetsbrev TullNytt eller hos TullSvar, 0771-520 520.

Hur mycket tull ska du betala?

Tullsatsen varierar från 0—20 % beroende på varuslag. Tullsatsen beräknas på varans inköpspris med tillägg av frakt och eventuell transportförsäkring. Om försändelsen innehåller varor med ett sammanlagt värde på högst 1 300 kronor behöver du inte betala någon tull, momsen däremot får du betala. Befrielsen gäller inte för tobaksvaror, parfym, luktvatten eller för varor som kräver införseltillstånd.

Hur mycket är momsen?

Momsen är 25 % på alla varor utom för livsmedel som är 12 % och för exempelvis tidningar är den 6 %. Momsen beräknas på inköpspris, fraktkostnad och tullavgift.

* Utländska periodiska publikationer med ett sammanlagt värde av högst 300 kronor är befriade från moms.

Tillkommer det andra avgifter?

Förutom tull och moms betalar du också en importdeklarationsavgift. Det är en avgift som Posten eller kurirföretaget tar ut för att tulldeklarera din försändelse.

Importavgifterna betalar du när du hämtar din försändelse.

Ta reda på vilka avgifter som tillkommer innan du beställer så att det slutliga priset inte blir en överraskning.

Med hjälp av vår Avgiftsguide kan du beräkna din slutliga kostnad.

Exempel: Mobiltelefonskal i plast från Kina

Pris på internet: 1 350 kr 
Frakt och försäkring: 50 kr 
Tull 6,5 procent: 1 400 x 6,5%= 91 kr  
Moms 25 procent: (1 400 + 91) x 25%=373 kr  
Importdeklarationsavgift: 100 kr    

Totalt: 1 964 kr (1 400 + 91 + 373 +100) 


Returnera en vara du köpt via internet

Om du som privatperson vill returnera en vara som du har köpt via internet ska du göra det inom 3 månader, räknat från den dag Tullverket tog emot din tulldeklaration. Du ska då skicka in en begäran om återbetalning och bifoga en kreditnota eller annat bevis på att varan har returnerats.

Tullverket ogiltigförklarar sedan tulldeklarationen och betalar tillbaka importtullen till dig. Begäran om återbetalning skickar du antingen in på ett vanligt papper, eller så använder du blanketten "Ansökan om återbetalning/eftergift".

Ersättningsleveranser

Om du får en ersättningsleverans betraktar vi det som vanlig import, det vill säga du får betala tull och moms. Om du vill ansöka om återbetalning av tull och moms för ursprungsvaran ska du först returnera den. Sen skickar du din ansökan i form av ett brev till oss. Till brevet ska du bifoga bevis på att varan har returnerats, t.ex. en kreditnota eller något annat dokument som visar att mottagaren har godtagit returen.

Att tänka på

  • Varumärkesförfalskning och piratkopiering förekommer överallt i världen och alla sorters varor förfalskas i dag, exempelvis kläder, skor, solglasögon, väskor men även batterier, läkemedel, bil- och flygplansdelar. Tänk på att många förfalskade varor säljs via internet.

    Att köpa förfalskade varor - vad innebär det?PDF
  • Vissa varor omfattas av särskilda bestämmelser, det vill säga restriktioner. Exempel på sådana varor är läkemedel, alkohol, parfymer, tobaksvaror, vapen och explosiva varor samt utrotningshotade växter och djur. För att få föra in en restriktionsvara behöver du i regel ett införseltillstånd eller en registrering hos berörd myndighet.

 

Dela:
Kontakta oss  •  Prenumerera på information  •  Om webbplatsen  •  Om kakor (Cookies)