Tullverket

På tullverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Jag förstår
Tullverkets logotyp. Tillbaka till startsidan

Export

Att exportera innebär att du för ut en unionsvara till ett land utanför EU. Det kan vara i samband med försäljning, men även andra transaktioner kan räknas som export. Du behöver inget generellt tillstånd för att börja exportera. Däremot måste du ha tillstånd för att exportera vissa varor, till exempel jordbruksprodukter, kulturföremål och utrotningshotade djur och växter.

Vad är export?

Export innebär att du för ut en unionsvara från EU. I tullsammanhang talar vi om EU:s tullområde. De områden och länder som inte ingår i tullområdet kallas för tredjeland eller land utanför EU.

Export innebär att du för ut en unionsvara från EU:s tullområde. När du exporterar varan ska du först lämna en elektronisk exportdeklaration till Tullverket. Du kan lämna den själv eller ta hjälp av ett ombud som är registrerat hos oss.

Vissa varor omfattas av exportrestriktioner. Det är därför nödvändigt att du känner till de villkor som gäller för den vara du tänker exportera. Sverige är medlem i EU som är en tullunion. Det innebär att det inte finns några tullar mellan medlemsländerna men däremot en gemensam tullmur mot omvärlden. EU:s inre marknad medför att det i princip är fri rörlighet för varor mellan länderna i EU. Du behöver alltså inte lämna en exportdeklaration när du för ut varor till ett land inom EU:s tullområde.

Trots den fria rörligheten finns det vissa begränsningar eftersom varje EU-land har rätt att i vissa fall stoppa varor med hänsyn till skydd för miljö, hälsa och säkerhet. Exempel på det är narkotika, läkemedel och vapen.

EU:s skatteområde

Det finns länder inom EU:s tullområde som inte ingår i EU:s mervärdesskatteområde. Det innebär att du som avsändare ska lämna uppgifter om utförsel i en exportdeklaration när du för ut varor till dessa områden. Det gäller bland annat Åland och Kanarieöarna samt vissa områden som hör till Frankrike, Grekland, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland.

Vissa varor – särskilda bestämmelser

Om din vara omfattas av exportrestriktioner måste du i allmänhet ha en exportlicens eller någon form av tillstånd. Här är några exempel på varor som omfattas av exportrestriktioner, med ansvarig myndighet inom parentes:

  • jordbruksprodukter (Jordbruksverket)
  • kulturföremål (Riksantikvarieämbetet)
  • utrotningshotade djur och växter (Jordbruksverket)
  • krigsmateriel (Inspektionen för strategiska produkter)
  • produkter med dubbla användningsområden (Inspektionen för strategiska produkter)
  • radioaktivt avfall (Strålsäkerhetsmyndigheten)
  • förbrukade köldmedier, exempelvis kylskåp, frysar, luftkonditioneringsanläggningar innehållande ozonnedbrytande ämnen (Naturvårdsverket).

För att få tillstånd att exportera en vara som omfattas av exportrestriktioner ska du kontakta ansvarig myndighet. Det kan dessutom förekomma sanktioner mot vissa länder i form av handelsrestriktioner för särskilda varor. I vissa fall kan man ändå få tillstånd att exportera sådana varor. I dessa fall krävs exportlicens. I Sverige är det Kommerskollegium och Inspektionen för strategiska produkter som är ansvariga för sådana tillstånd.

Economic Operator Registration and Identification, EORI

Alla ekonomiska aktörer med tullverksamhet måste ha ett EORI-nummer att identifiera sig med i de svenska tulldeklarationerna. EORI-nummer är ett unikt registreringsnummer som ska användas vid all tullrelaterad verksamhet inom EU, exempelvis import från och export till land utanför EU. De ekonomiska aktörer som har tilldelats ett EORI-nummer finns registrerade i en databas som är gemensam för hela EU. Ekonomiska aktörer etablerade inom EU ska alltid ansöka om EORI-nummer i sitt hemland.

EORI

Klassificering

När du deklarerar en vara för export måste du ange en varukod. Varukoden är en sifferkod som beskriver varan och den styr vilka bestämmelser som gäller vid import och export. Alla varukoder finns samlade i tulltaxan. Vid export består varukoden normalt av åtta siffror. Läs mer om klassificering i broschyren Klassificering av varor. Tulltaxan hittar du i Taric söksystem. Tulltaxan finns också i tryckt version som du kan beställa hos Fritzes Kundservice, fritzes.se.

Taric söksystem

Skicka tulldeklarationen elektroniskt

För att få lämna uppgifter elektroniskt behöver du tillstånd från oss. Du kan välja mellan två system, EDI (Electronic Data Interchange) eller TID (Tullverkets internetdeklaration).

Läs mer om EDI och TID

Då du har valt system och ska fylla i en exportdeklaration ska du först registrera exportuppgifterna i deklarationen och sedan skicka den till oss genom det elektroniska meddelandet UNU. Din exportdeklaration får då ett tull-id, ett unikt id-nummer för din deklaration. Sedan ska du begära klarering, det vill säga få exporten godkänd, hos tullklareringsexpeditionen på den ort/plats där varorna lastas eller packas för export, det vill säga exporttullkontoret. Varorna ska finnas tillgängliga om vi vill göra en kontroll.

Du begär klarering genom att skriftligt lämna uppgift om tull-id. Har du varor som kräver tillstånd för att få exporteras ska du även kunna visa en exportlicens eller motsvarande handling för oss. När tullklareringsexpeditionen har godkänt och klarerat din deklaration får du ett exportföljedokument, ett så kallat EAD (Export Accompanying Document). Detta exportföljedokument ska du ta med dig till den tullklareringsexpedition där varorna lämnar EU:s tullområde, det vill säga utfartstullkontoret.

Vad händer när varorna lämnar EU?

När varorna kommer till utfartstullkontoret ska du visa upp exportföljedokumentet. Det dokumentet visar att exporten är godkänd av oss. Utfartstullkontoret bevakar att varorna som anmälts till export verkligen lämnar unionens tullområde. De rapporterar tillbaka till exporttullkontoret om de uppmärksammar några oegentligheter eller om varorna lämnat unionens tullområde utan anmärkningar.

Exportbevisning

Om du vill ha bevis på att varorna lämnat EU måste du skriva koden 30400 i fältet Särskilda upplysningar/Kod i exportdeklarationen.

Vid direkt export är det utfartstullkontoret som stämplar EAD. Detta gäller då som bevis för att dina varor fysiskt har lämnat EU. EAD lämnas då till den person, vanligtvis chauffören eller speditören, som fysiskt finns vid utfartstullkontoret. Du får sedan själv se till att EAD kommer till dig. Har du ingen som kan ta med dokumentet från utfartstullkontoret kan du skicka med ett frankerat kuvert. Detta exemplar kan du behöva om du till exempel exporterar varor under passiv förädling eller temporär export och behöver exportbevis.

Vid indirekt export sker motsvarande åtgärder elektroniskt i ECS (Exportkontrollsystemet). Beviset på att dina varor fysiskt lämnat EU får du med post från exporttullkontoret.

Här kan du följa ditt gods - Fråga MRN Exportlänk till annan webbplats

Direkt export är när din vara lämnar EU från samma land som som du anmäler varan till export i, det vill säga exporttullkontor och utfartstullkontor är i samma land.

Indirekt export är när din vara lämnar EU i ett annat land än där den anmäldes till export, det vill säga utfartstullkontoret är i ett annat land än exporttullkontoret.

Exportkontrollsystemet, ECS, innebär att information om exportsändningar överförs elektroniskt mellan medlemsländerna. Det innebär att exporttullkontoret skickar uppgifter om exportsändningen i förväg till det utfartstullkontor som du angivit i din deklaration. Utfartstullkontoret rapporterar sedan tillbaka till exporttullkontoret.

Hur förenklar jag mina exportrutiner?

För dig som har omfattande exportverksamhet finns det enklare sätt att lämna dina deklarationer. Det innebär att du sparar både tid och resurser. I Sverige använder vi i huvudsak ett förenklat förfarande vid export. Det är lokalt klareringsförfarande export (godkänd exportör). För att kunna använda detta förfarande måste du ha tillstånd till lokalt klareringsförfarande och tillstånd till att deklarera elektroniskt hos oss. Alternativt kan du anlita ett ombud som har dessa tillstånd.

Dela:
Kontakta oss  •  Prenumerera på information  •  Om webbplatsen  •  Om kakor (Cookies)