Tullverket

På tullverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Jag förstår
Tullverkets logotyp. Tillbaka till startsidan

Transitering

Transitering innebär att du kan transportera dina varor genom ett eller flera länder utan att betala tull och skatt. För att garantera betalningen av avgifterna om transiteringen inte skulle slutföras på rätt sätt, måste du ställa en säkerhet hos Tullverket.

Normalt när du transiterar varor registrerar du alla uppgifter i Tullverkets transiteringssystem NCTS, New Computerised Transit System. I NCTS sker informationsutbytet mellan tullkontoren på elektronisk väg. För att få lämna dina transiteringsdeklarationer elektroniskt behöver du ett tillstånd till att lämna elektroniska transiteringsdeklarationer.

Vid registreringen anger du bland annat vilken tullklareringsexpedition som ska starta transiteringen, det så kallade avgångskontoret. När vi har tagit emot transiteringsdeklarationen får du en kvittens och ett MRN-nummer, Movement Reference Number, via NCTS-systemet. När du fått kvittensen med MRN-nummer åker du till det avgångskontor som du angivit i transiteringsdeklarationen. Där uppger du MRN-numret, visar upp varorna och ställer en säkerhet. Avgångskontoret startar transiteringen och du får ett följedokument som ska följa godset till bestämmelsekontoret.

Följ dina transiteringar

Genom tjänsten transiteringar i Mina sidor kan du som företag se information om både nationella och internationella transiteringar. Du får information om transiteringen är avslutad eller inte, om det finns manko på sändningen och om säkerheten är återbetald. Denna tjänst ger dig en större möjlighet att ha kontroll över era rutiner och ärenden då du själv kan se om mottagaren har avslutat din transitering.

På kommissionens webbplats kan du fråga på internationella transiteringars status genom att använda tjänsten MRN follow-uplänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Exempel på transitering:


Du köper varor ifrån Schweiz men du vill inte förtulla dem i Tyskland utan de transiteras genom Tyskland till Sverige. Först när varorna och transiteringsdokumenten visats upp för tullen i Sverige lämnar du en importdeklaration. Säkerhet är en deposition som motsvarar kostnader för tull, moms och eventuellt andra skatter för att garantera att kostnaderna betalas även om varan försvinner.

När avgångskontoret, det tullkontor där transiteringen påbörjas, fått bevis på att godset kommit fram och transiteringen avslutats på rätt sätt kan säkerheten återställas.

På vilka olika sätt kan jag transitera?

För EU-länderna finns olika sätt att transitera varor och de grundar sig på olika bestämmelser. De vanligaste sätten är följande:
• Gemensam transitering använder du vid transport av varor mellan EU- och Eftaländerna och mellan Eftaländerna.
• Gemenskapstransitering använder du för transitering inom EU.
• TIR-transitering (Transports Internationaux Routiers) använder du främst för vägtransporter till eller från länder utanför EU och Efta.

T1- eller T2 transitering?

När du ska transitera kan du välja att göra det på två olika sätt, antingen enligt procedurerna T1 (extern transitering) eller enligt T2 (intern transitering). Procedurernas syfte är att visa vad din vara har för tullstatus, gemenskapsvara eller ickegemenskapsvara.

T1-proceduren använder du vanligtvis för

  • transitering av icke-gemenskapsvaror
  • transitering av vissa gemenskapsvaror, till exempel om du fått eftergift med punktskatt, ansökt om exportbidrag eller återbetalning, och varorna ska transiteras till eller via ett Eftaland.

Exempel på T1-proceduren:

• Dina varor anländer från USA till Göteborgs hamn men varorna ska lagras och förtullas i Stockholm. Du använder en T1-transitering och transporterar varorna oförtullade genom Sverige.
• Du exporterar gemenskapsvaror som du har ansökt om exportbidrag för. Varorna ska till en mottagare i Oslo och du använder en T1-transitering till Oslo.

T2-proceduren använder du vanligtvis för

  • transitering av gemenskapsvaror till ett Eftaland
  • transitering av gemenskapsvaror som måste passera genom ett Eftaland.

Exempel på T2-proceduren:

• Du exporterar en gemenskapsvara till en mottagare i Oslo och du använder en T2-transitering.
• Du transporterar gemenskapsvaror från Sverige till England. Transporten går via Norge (Eftaland). För att tullen i England ska veta att det är gemenskapsvaror använder du en T2-transitering.

T2F, vad är det?

Intern gemenskapstransitering (T2) av varor är obligatoriskt till, från och mellan områden som ligger inom EU:s tullområde men utanför mervärdesskatteområdet.
Det gäller exempelvis områden som Åland och Kanarieöarna. När du transiterar till dessa områden markerar du det i transiteringsdeklarationen genom att ange koden T2F.

När används TIR-förfarandet?

Vid transitering till och från länder utanför EU och Efta, till exempel Ryssland eller Ukraina är det vanligt att använda en så kallad TIR-carnet. Du ansöker om att få köpa en TIR-carnet hos Sveriges Åkeriföretag. Ditt transportmedel ska vara TIR-godkänt och ditt företag ska vara godkänt av Tullverket för att få använda TIR-förfarandet.

Efta (European Free Trade Association)
Medlemsländer är Island, Norge, Liechtenstein och Schweiz. Konventionen den 20 maj 1987 om ett gemensamt transiteringsförfarande tillämpas på Liechtenstein så länge de bildar tullunion med Schweiz. I samband med transitering är Island, Liechtenstein, Norge, Schweiz och andra länder utanför EU som använder förfarandet för gemensam transitering att anse som Eftaländer.

Varför ska jag ställa säkerhet?

För att vi ska vara säkra på att tullar, moms och eventuellt andra skatter blir betalda när du transiterar varor måste du ställa en säkerhet. Du kan välja att ställa säkerhet i form av en kontant deposition, individuell säkerhet (exempelvis en bank som blir borgensman för en enda transitering) eller samlad säkerhet. Alternativt kan du få befrielse från att ställa säkerhet.

När du köper en TIR-carnet är denna både en transiteringsdeklaration och en säkerhet för de varor du transporterar med den. Inom EU innebär TIR-carneten en säkerhet motsvarande 60 000 euro.

Kontant deposition eller annan individuell säkerhet

En kontant deposition eller en individuell säkerhet (borgensförbindelse) gäller för en enda transitering och ska täcka hela den skuld som kan uppstå om transiteringen inte avslutas på rätt sätt.

Samlad säkerhet

En samlad säkerhet alternativt befrielse från att ställa säkerhet gäller för flera transiteringar. Att använda sig av samlad säkerhet kräver tillstånd. Du ansöker om tillstånd på blanketten, Ansökan om tillstånd att använda samlad säkerhet eller befrielse från att ställa säkerhet (Tv 404.19). Om vi anser att företaget kan få tillstånd, avgör vi hur stor säkerhet som behöver ställas eller om företaget kan få befrielse från att ställa säkerhet. Vi bedömer detta med ledning av de uppgifter du lämnar i din ansökan och efter att vi har gjort en kreditbedömning av företaget.

Oavsett om företaget får tillstånd till samlad säkerhet eller befrielse från att ställa säkerhet ska ett referensbelopp anges i tillståndet. Referensbeloppet ska åtminstone täcka den samlade skulden för en veckas transiteringar och grundas på både tidigare transiteringar och en prognos för kommande transiteringar. Den samlade säkerheten eller befrielsen från att ställa säkerhet gäller sedan för flera transiteringar, upp till detta referensbelopp.

Får jag transitera alla slags varor?

Du får transitera alla varor som det är tillåtet att föra in i eller ut ur Sverige. Det kan trots detta vara mer komplicerat att transitera vissa varor, till exempel cigaretter, sprit och vissa jordbruksprodukter som exempelvis socker. Det beror på att dessa varor är så kallade känsliga varor, eftersom de är mer utsatta för bedrägerier.

Vem är ansvarig för transiteringen?

Du som anmäler en vara till transitering är huvudansvarig för den. Det innebär att du ansvarar för att transiteringen genomförs och avslutas på rätt sätt, och att uppgifterna du lämnar är korrekta.

De transiterade varorna ska vara oförändrade och de ska visas upp för tullen på bestämmelseorte inom den tid som vi bestämt. Du ansvarar också för att förseglingarna inte bryts och att en eventuell bestämd färdväg följs.

Så här beräknar du referensbeloppet:

Referensbeloppet ska motsvara de tullar och skatter som kan bli aktuella vid import till Sverige från ett land utanför EU utan hänsyn till eventuella ursprungsintyg, certifikat med mera. Referensbeloppet ska åtminstone täcka kostnaderna för tull, moms och eventuellt andra skatter för varor som transiteras under en period av minst en vecka.
Huvudansvarig är du som själv eller via ombud anmäler en vara till transitering. Färdväg är den väg som vi har bestämt att godset ska transporteras.

Exempel på TIR-förfarandet:


Du exporterar varor från Sverige till en mottagare i Ryssland och transiterar då varorna på en TIR-carnet.
Dela:
Kontakta oss  •  Prenumerera på information  •  Om webbplatsen  •  Om kakor (Cookies)