Tullverket

På tullverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Jag förstår
Tullverkets logotyp. Tillbaka till startsidan

Tullager

Tullager är en godkänd plats där du kan lagra dina eller andras oförtullade varor. Om du inte ska använda eller sälja din vara direkt vid importen kan du lägga upp den på ett tullager. Du slipper då att ligga ute med tull och andra skatter och avgifter. Först när du tar ut varan från tullagret lämnar du tulldeklarationen för import och betalar avgifterna.

Fördelarna med att ha varor på tullager är att du kan lagra oförtullade varor

  • utan tidsbegränsning
  • utan att betala tull och annan skatt under lagringstiden
  • utan att alla importrestriktioner är uppfyllda, exempelvis behövs ingen importlicens.

Vissa varor får inte förvaras på tullager. Det gäller exempelvis animaliska produkter som omfattas av veterinära införselbestämmelser, om de inte har blivit kontrollerade av gränsveterinär och då blivit godkända för uppläggning på tullager.

Allmänt och privat tullager

Tullager A = allmänt tullager. Vem som helst kan lagra sina varor där. Lagerhavaren och uppläggaren behöver inte vara samma person.  

Tullager C = den vanligaste typen av privat tullager. Du bestämmer själv vems varor du vill lagra och du anmäler själv varorna till lagring. Lagerhavaren och uppläggaren är samma person. Du som lagerhavare anmäler varorna till lagring, men du behöver inte vara ägare till varorna.

Tullager D = privat tullager och du bestämmer själv vems varor du vill lagra. Det är lagerhavaren som ska anmäla varorna till lagring och dessutom klassificera dem. Det innebär att du anger vad det är för slags varor, deras varukod, kvantitet och värde. Lagerhavaren och uppläggaren är samma person.

Tullager E = privat tullager där varorna kan förvaras på en plats eller ett lager som inte har godkänts som tullager. Du bestämmer själv vems varor du vill lagra. Det är du som lagerhavare som anmäler varorna till lagring. Lagerhavaren och uppläggaren är samma person. Kontrollen av lagret sker främst bokföringsmässigt, vilket gör att vi ställer stora krav på lagerbokföringen.

Beslut om tillämpningen av tullagerförfarande typ E och gods som lagras för annans räkning

Tullverket har gjort en fördjupad analys av rättsläget kring användandet av tullagerförfarande typ E och kommit fram till att förfarandet, så som det används idag i Sverige, inte överensstämmer med gemenskapsregelverket. Följande beslut har därför fattats:

  • Nya tillstånd till tullagerförfarande typ E för ombud som lagrar gods för annans räkning kommer inte att beviljas.
  • Redan beviljade tillstånd kommer att fortsätta gälla under förutsättning att de tillämpas korrekt och i enlighet med uppsatta villkor. Tullverket kan återkalla befintliga tillstånd om det vid kontroll visar sig att villkoren för tillståndet inte efterlevs.
  • Ett giltigt tillstånd att tillämpa tullagerförfarande typ E för ombud som lagrar gods för annans räkning kan inte utökas med ytterligare så kallade externa lagringsplatser.

OBS
Den 7 juli 2014 fattade Tullverket beslut om ett rättsligt ställningstagandePDF som förtydligar vad som gäller för tillämpningen av tullagerförfarandet och tullager typ E.

Har ni frågor är ni välkomna att kontakta TullSvar 0771-520 520.

När det kommer varor till ditt tullager

Det normala sättet som varor kommer till ett tullager på är genom transitering. Det finns olika tillstånd som du kan söka för att förenkla transiteringsrutinerna. Du kan läsa mer om dessa i broschyren om transitering, bifogad i högerkolumnen.

För att lägga upp varor på ditt tullager lämnar du en tulldeklaration för uppläggning till anmälningskontoret i Malmö. Det är tullkontoret i Malmö som har hand om allt som hör ihop med tullagerhanteringen. Har du frågor om ditt tullagertillstånd kan du alltid vända dig dit.

Vid uppläggning på tullager kan du använda dig av olika förfaranden beroende på vilka tillstånd du har.

Normalförfarande

När du lägger upp varor enligt normalförfarandet måste du uppsöka en tullexpedition och lämna deklarationen för uppläggning. Det gör du på blanketten Enhetsdokumentet, Tv 718.3, bifogad i högerkolumnen.

Klareringsexpeditionen medger upplägget och godset kan sedan transporteras till ditt tullager. Godset anses vara upplagt på ditt tullager redan under själva transporten. Om godset transiteras avslutar klareringsexpeditionen transiteringen.

Du måste ställa säkerhet för transporten mellan klareringsexpeditionen och tullagret.

Lokalt klareringsförfarande för uppläggning på tullager

Om du har tillstånd till lokalt klareringsförfarande för uppläggning på tullager behöver du inte åka till en tullklareringsexpedition innan du ska lägga upp dina varor. När varorna är upplagda ska du omgående meddela detta till oss.

Hur meddelar jag Tullverket?

  • Använd blanketten Enhetsdokument, Tv 718.3.
  • Förfarandekod i fält 37 = 7100.
  • Bifoga de dokument som medföljde sändningen, exempelvis, T1, TIR, fartygsmanifest, flygfraktsedel.
  • Skicka med post till tullkontoret i Malmö.

Har du tillstånd till att vara godkänd mottagare kan du själv avsluta transiteringen mot tullagrets godslokal. I annat fall måste du uppsöka en tullklareringsexpedition. Även om du har tillstånd till att vara godkänd mottagare måste du meddela uppläggningen till oss. Tänk på att det alltid är du som lagerhavare som ansvarar för tullagrets redovisning. Detta innebär att du ska ha samtliga inkommande och utgående tullhandlingar hos dig även om du använder ett ombud.

Dela:
Kontakta oss  •  Prenumerera på information  •  Om webbplatsen  •  Om kakor (Cookies)