Tullverket

På tullverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Jag förstår
Tullverkets logotyp. Tillbaka till startsidan

Köpa alkohol via internet

I år är det Wiktors tur att arrangera släktens stora julmiddag, och för att spara både tid och pengar beställer han öl, vin och snaps från Tyskland via internet. Leveransen sköter ett transportföretag i Sverige, men istället för kluckande paket får Wiktor ett brev hem från Tullverket: Alkoholen har omhändertagits, och för att det inte ska bli en vit jul i dubbel bemärkelse måste Wiktor betala både svensk alkoholskatt och ett transporttillägg för att få ut sin alkohol.

Det hela är egentligen ganska enkelt. Om du köper alkohol via till exempel internet från ett annat EU-land och får den hemskickad till dig ska du alltid betala svensk alkoholskatt. Samma sak gäller för övrigt för alla EU-medborgare som handlar alkohol via nätet från ett annat EU-land – man betalar alkoholskatten i det land där alkoholen ska konsumeras. Det enda undantaget är när du själv reser över gränsen med alkoholen, och då förutsatt att alkoholen är för ditt privata behov.

Ändå är det många konsumenter som inte känner till – eller säger sig känna till – reglerna. En förklaring till att det inte alltid blir rätt är att alkoholskatten kan betalas på två olika sätt. Avgörande är om det rör sig om en distansförsäljning eller inte. Vid en distansförsäljning är det företaget som du köper alkoholen från som också ordnar med transporten hem till dig. I det fallet är det företaget som ska se till så att varorna blir beskattade i rätt ordning, vilket det gör genom att ta ut den svenska alkoholskatten från dig när du betalar för varorna och frakten.

Är det däremot du själv som ordnar leveransen till Sverige genom en oberoende mellanhand (exempelvis granne eller vän) eller genom yrkesmässig transport så ligger ansvaret helt på dig själv. Då ska du kontakta Skatteverket innan transporten går iväg och på förhand betala in en säkerhet för alkoholskatten. Det är i detta andra alternativ som det oftast blir fel – när det blir fel. Det är viktigt att påpeka att de flesta aktörer på marknaden sköter sig till punkt och pricka, men det finns också de som inte gör det.

Ett typiskt scenario kan se ut så här: Butiken marknadsför sig genom att påpeka att det blir mycket billigare att handla hos dem eftersom du då betalar alkoholskatt i landet där du köper alkoholen. Att detta endast har betydelse om du själv hämtar varorna och för dem över gränsen är de ofta inte så tydliga med, även om det kanske finns med i "det finstilta" någonstans på webbplatsen. För hemleveransen hänvisar webbplatsen i sin tur till något eller några transportbolag i Sverige som butiken samarbetar med, men inte heller dessa bolag brukar vara särskilt frikostiga med information om hur regelverket ser ut.

När Tullverket sedan gör en kontroll på försändelsen är det du som bär hela ansvaret. För att få alkoholen måste du först betala svensk alkoholskatt och eventuellt också ett särskilt transporttillägg*. Verkligt beska droppar!

Vad kan du göra?


Det kan finnas många olika anledningar till varför man vill beställa alkohol från andra EU-länder till Sverige, som att man vill ha tag på en vara som inte finns i Systembolagets sortiment. Men om du hittar butiker som säger att du kan få alkoholen hemlevererad till dig och samtidigt spara en massa pengar ska du vara medveten om att det med största sannolikhet inte stämmer.
* Transporttillägget har inget med transportkostnaden att göra utan är en extraskatt på 20 % som skatteverket tar ut när kunden ej betalt punktskatten i förskott.
Dela:
Kontakta oss  •  Prenumerera på information  •  Om webbplatsen  •  Om kakor (Cookies)