Tullverket

På tullverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Jag förstår
Tullverkets logotyp. Tillbaka till startsidan

Se upp för piratkopior!

"Det är ju för bra för att vara sant!", tänker Anton när han hittat en webbutik utomlands som säljer hörlurar av känt märke för långt under halva priset mot vad de kostar annars. Han köper flera stycken – till tonårsbarnen och sig själv, men även några som han tänker försöka sälja på annons. Men när försändelsen kommer till Sverige stoppas den av Tullverket. Hörlurarna är piratkopior, och efter att rättighetshavaren kontaktat Anton slutar det med att lurarna förstörs och att Anton betalar ett skadestånd.

Märkeskläder, mediciner, möbler och mobiltelefoner – det finns idag knappt någon produktkategori som inte är utsatt för piratkopiering. Och ju attraktivare varan är, desto mer intressant är den att kopiera världen över.

Sett ur ett samhällsperspektiv finns det en rad problem förknippade med piratkopieringen, förutom att handeln är en viktig födkrok åt grov organiserad brottslighet. När varor kopieras sätts den fria konkurrensen på marknaden ur spel: företag som kanske lagt ner stora resurser på att utveckla en produkt får problem med lönsamheten, arbetstillfällen går förlorade och skatteintäkterna minskar.

Men det finns också en konsumenträttslig dimension. En förfalskad vara uppfyller sällan alla de produktsäkerhetskrav som finns i EU, till exempel gällande brandsäkerhet. Det finns inga garantier kopplade till produkten och du som konsument har inte heller någon möjlighet att ställa krav på hur varan produceras när du inte ens vet vem det är som producerar den.

Att handeln med piratkopior har ökat det senaste årtiondet råder det ingen tvekan om. Ofta handlar det om produkter som beställts via internet, och ofta kommer varorna från Kina – även om de kan ha sålts via webbplatser i andra länder. Elektronikvaror, konfektion, skor och leksaker är vanligt förekommande bland de stoppade piratkopiorna, men det kommer även mycket förfalskade läkemedel, smink och hudvårdsprodukter.

När Tullverket stoppar en försändelse som innehåller misstänkta piratkopior kontaktas det företag som har rättigheten till originalet. Vad som händer sedan är helt och hållet en affär mellan rättighetshavaren och den person som beställt varorna. Företaget kan till exempel välja att inleda en civilrättslig process i domstol mot köparen med hänvisning till att han eller hon måste ha insett att det handlar om en förfalskad vara.

Ett alternativ är att köparen istället går med på att varan förstörs och eventuellt även betalar ett skadestånd till rättighetshavaren – såsom i Antons fall. Däremot lär Anton inte kunna räkna med någon ekonomisk ersättning från den som sålt kopiorna till honom. Webbutiken hävdar att den uppfyllt sin del av uppgörelsen i och med leveransen till Sverige – om den ens bemödar sig att svara på Antons begäran.

Vad kan du göra?


Det bästa rådet är att vara sunt skeptisk om du hittar ett erbjudande som du tycker är för bra för att vara sant. De som säljer piratkopior lägger stor möda på att deras webbutiker ska upplevas som seriösa, men genom att vara observant på till exempel språket kan du ofta skapa dig en bild av om det är en trovärdig återförsäljare eller inte. Och om du är osäker kan du alltid kontakta produkttillverkaren och fråga om det är en webbutik som de samarbetar med.

Tänk på att varor som säljs på annons av privatpersoner också kan vara förfalskade. Ställ frågor om var varan är köpt, be att få kvitto från inköpstillfället samt eventuella garantisedlar.

Dela:
Kontakta oss  •  Prenumerera på information  •  Om webbplatsen  •  Om kakor (Cookies)