Tullverket

På tullverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Jag förstår
Tullverkets logotyp. Tillbaka till startsidan

Förfalskade läkemedel

Maria och Jim har ett löfte till varandra: 2015 ska bli året då de börjar leva ett mer hälsosamt liv. Gymkorten är redan inhandlade som en gemensam julklapp, och för att snabba på processen har Maria även beställt flera olika kosttillskott via en webbplats som en vän tipsat om. Men paketet kommer aldrig fram - till Marias smala lycka. Försändelsen har stoppats i en tullkontroll och vid en analys hittas ett ämne som förbjudits i EU för att det kan ge allvarliga biverkningar.

Den illegala handeln med läkemedel är ett växande globalt problem. När myndigheter i 111 länder – däribland Sverige – i maj 2014 deltog i en internationell operation beslagtogs 9,4 miljoner tabletter och 10 600 webbsidor stängdes ner under bara en vecka. Bland beslagen fanns alla former av preparat, från narkotikaklassade läkemedel och dopningsmedel – till kosttillskott och bantningsmedel, som också kan klassas som läkemedel (se faktaruta nedan).

Bara det faktum att människor världen över agerar läkare åt sig själva och beställer receptbelagda läkemedel via webbplatser som ligger utanför myndighetskontroll är nog så problematiskt. Hur vet du att det är just detta läkemedel du behöver? Är det överhuvudtaget godkänt i Sverige? Vad har det för biverkningar? Hur fungerar det ihop med eventuella andra läkemedel du tar?

Än mer problematiskt blir det när tabletterna visar sig innehålla något helt annat än vad som står på förpackningen. Studier visar nämligen att en betydande andel av de läkemedel som säljs illegalt på nätet är förfalskade. De innehåller kanske inte alls den verksamma substans som finns i originalet, alternativt finns substansen med i en lägre eller högre dos än vad som anges. Det är också vanligt att preparatet består av andra ämnen som kan vara skadliga för din hälsa.

Men även den som liksom Maria beställer en produkt som kanske marknadsförs som "naturlig" och "ofarlig för hälsan" har anledning att vara försiktig. När Tullverket och Läkemedelsverket i juni 2012 undersökte 43 olika slags bantningsmedel som skickats från utlandet visade det sig till exempel att närmare hälften (19 av 43) innehöll det förbjudna ämnet sibutramin. Sibutramin fanns tidigare i godkända läkemedel för behandling av fetma men drogs tillbaka 2010 eftersom ämnet bland annat visat sig ge en ökad risk för stroke och hjärtinfarkt.

Att just Marias preparat beslagtogs av myndigheterna var därför till hennes smala lycka, men nästa gång går det kanske inte lika bra om inte du som konsument också funderar över vad det egentligen är du beställer.

Vad kan du göra?


Det är Läkemedelsverket som bestämmer om en vara ska klassas som läkemedel eller inte. Och i den bedömningen tittar myndigheten till exempel på vilken funktion som produkten har och vad tillverkaren påstår att produkten "kan göra" i sin marknadsföring. Det innebär att även olika former av naturläkemedel, bantningspreparat, kosttillskott och så kallade gymprodukter kan klassas som läkemedel.

Det är överhuvudtaget inte tillåtet för dig som privatperson att föra in läkemedel till Sverige via postförsändelser från ett land utanför EES (i EES ingår EU samt Norge, Island och Liechtenstein). Därför ska du alltid kolla med Läkemedelsverket om preparatet är klassat som läkemedel innan du gör en beställning.

Du får bara beställa läkemedel från ett land inom EU om det läkemedlet är godkänt i avsändarlandet samt i Sverige. Handlar det om ett receptbelagt läkemedel ska det vara för ditt personliga bruk och efter förskrivning av läkare.

Tänk på att många webbplatser ger sken av att du handlar från ett annat EU-land, exempelvis Storbritannien, när varorna i själva verket skickas från länder i Asien.

Dela:
Kontakta oss  •  Prenumerera på information  •  Om webbplatsen  •  Om kakor (Cookies)