Tullverket

På tullverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Jag förstår
Tullverkets logotyp. Tillbaka till startsidan

Kom ihåg att betala tull och moms

Julia har tillsammans med sina syskon beställt en elegant klänning från USA som ska bli den perfekta julgåvan till deras mamma. Klänningen kostar 2 000 kronor (2 200 kronor inklusive frakt och försäkring). Men när Julia ska hämta paketet på sitt uthämtningsställe får hon en kalldusch när hon inser att hon dessutom ska betala närmare 900 kronor i tull och moms.

Att kunna jämföra priser mellan olika webbutiker är kanske en av de främsta fördelarna med att e-handla, men tänker du handla från länder utanför EU gäller det att tänka efter före om du vill undvika obehagliga överraskningar. Sådana beställningar räknas nämligen som import, vilket innebär att du kan få betala både tull, moms och andra eventuella skatter när varan kommer till dig i Sverige. Med Tullverkets tjänst "Avgiftsguiden" kan du se hur mycket det slutgiltiga priset för din vara kan komma att bli.

Förtullningen sköter Posten eller det kurir- eller fraktföretag som levererar varan, vilket innebär att det kanske är först när du får varan som den slutgiltiga kostnaden blir uppenbar för dig – om du inte tagit reda på det själv inför köpet.

Hur mycket merkostnaden blir beror på vad det är för slags varor, vad de kostar och från vilket land de kommer. Tullavgiften är densamma i hela EU, och tumregeln är att du ska betala tull om försändelsen innehåller varor med ett sammanlagt värde av mer än 150 euro, vilket för närvarande motsvarar 1 400 kronor. Hur hög tullavgiften är beror i sin tur på vad det är för varutyp – vissa varor har ingen tullavgift alls medan andra kan ha upp till 20 procent i tullavgift*.

Däremot ska du alltid betala svensk moms – oavsett värde – om du likt Julia köper en vara via internet från ett land utanför EU**.

I Julias fall kostar klänningen mer än 1 400 kronor, vilket alltså innebär att hon ska betala både tull och moms. Observera att tullavgiften beräknas på värdet inklusive frakt- och försäkringskostnaden och att momsen i sin tur beräknas på hela kostnaden, inklusive tullavgiften.

Med tullavgiften (12 procent på kläder i textil från USA) och momsen (25 procent) inräknad stiger därför prislappen för Julias klänning rejält — från förväntade 2 200 kronor till 3 080 kronor. Till detta kommer dessutom en avgift som fraktbolaget får ta ut för att det gjort importdeklarationen åt henne.

Vad kan du göra?


Kolla alltid upp vad som gäller för just den vara som du vill köpa innan du beställer den från ett land utanför EU. Tullverket har tagit fram en särskild avgiftsguide där du själv kan räkna ut merkostnaden för några av de varutyper som vi e-handlar mest – från kläder, böcker och filmer till olika former av elektronik.

* Befrielsen från tull gäller inte för tobaksvaror, parfym, luktvatten eller för varor som kräver införseltillstånd, exempelvis alkoholhaltiga drycker. För dessa varor ska du alltså betala tull oavsett värdet på varan.

** Med undantag för periodiska publikationer, som du kan beställa skattefritt om värdet är högst 300 kronor.

Dela:
Kontakta oss  •  Prenumerera på information  •  Om webbplatsen  •  Om kakor (Cookies)