Tullverket

På tullverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Jag förstår
Tullverkets logotyp. Tillbaka till startsidan

Temporär export

Temporär export innebär att du skickar eller tar med dig varor tillfälligt till ett land utanför EU. Det kan vara verktyg som du behöver för att utföra ett arbete, varor för utställning, provkollektioner med mera.

Fördelen med temporär export är att du kan återimportera varan utan att betala tull och moms. Kravet är att den ska vara i oförändrat skick och att du kan bevisa att den har varit exporterad.

Innan exporten

Innan du ska exportera varorna skickar du in en elektronisk tulldeklaration till oss där du anmäler varorna till temporär export från Sverige. Tänk på att om du har företag så måste du ha ett EORI-nummer, det registreringsnummer som ska användas vid all tullrelaterad verksamhet med länder utanför EU. Det gäller även till exempel konstnärer som i kommersiellt syfte för ut konst för utställning. Om du själv inte har möjlighet att skicka elektroniska deklarationer kan du anlita ett ombud, till exempel en speditör.

Innan varorna förs in i ett land utanför EU ska du kontakta det landets tullmyndighet för att anmäla varorna till temporär import. Tullmyndigheten kan begära att du ska ställa säkerhet för de tullavgifter som ska betalas i fall att varorna inte återexporteras.

I vissa fall kan det underlätta att använda ATA-carnet. Då behöver du inga andra tullhandlingar och du slipper ställa säkerhet för tullavgifterna vid gränspassage. ATA-carnet köper du hos Handelskammaren.

Varor som exporteras temporärt omfattas av EU:s krav på föranmälan. Undantaget är export till Norge och Schweiz.

Du som återkommande utför arbetet i Norge och på grund av detta medför diverse yrkesutrustning kan kontakta tullen i Sverige och Norge för mer information.

När varorna ska tillbaka till Sverige

När du sedan för tillbaka varorna kontaktar du på nytt landets tullmyndighet och anmäler varorna för återexport. Därefter ska du, när du kommer till Sverige, anmäla varorna för återimport till Tullverket.

När den temporära exporten har avslutats på rätt sätt och med exportbevis kan den säkerhet du ställde betalas tillbaka.

Exportbevisning allmänt

När exporttullkontoret har godkänt och klarerat din deklaration skrivs ett exportföljedokument (EAD) ut. EAD ska tillsammans med varorna visas upp vid för utfartstullkontoret, det vill säga det kontor där varorna lämnar EU:s tullområde.

Exportbevisning vid direkt export

Vid direkt export, det vill säga när exporttullkontoret och utfartstullkontoret är i samma land, är det utfartstullkontoret som stämplar EAD (exportföljedokumentet) i fält K på framsidan. Detta gäller då som bevis för att ditt gods fysiskt lämnat EU. För att försäkra dig om att få tillbaka exportföljedokumentet skriver du 30400 i kodfältet i särskilda upplysningar. Det stämplade dokumentet lämnas då till den person, vanligtvis chauffören eller speditören, som fysiskt finns vid utfartstullkontoret. Du får sedan själv se till att bladet kommer till dig.

Exportbevisning vid indirekt export

Vid indirekt export, det vill säga när utfartstullkontoret ligger i ett annat land än exporttullkontoret, sker motsvarande åtgärder elektroniskt i exportkontrollsystemet, ECS. Beviset på att ditt gods fysiskt lämnat EU får du med post från exporttullkontoret. Beviset skickas endast om du angett koden 30400 i din exportdeklaration, och först då utfartstullkontoret på elektronisk väg meddelat exporttullkontoret att godset lämnat EU.


Dela:
Kontakta oss  •  Prenumerera på information  •  Om webbplatsen  •  Om kakor (Cookies)