Tullverket

På tullverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Jag förstår
Tullverkets logotyp. Tillbaka till startsidan

Tullager, moment där felaktigheter förekommer

Nedan har vi samlat information om moment inom tullagerförfarandet där vi av erfarenhet vet att felaktigheter förekommer.

Lagerbokföringen
Se till att ha bra rutiner för lagerbokföringen, till exempel så att det är lätt att se aktuellt lagersaldo och att det finns spårbarhet på varorna.
 
Om ni har tillstånd för "gemensam lagring" måste det framgå av lagerbokföringen om en vara har status som gemenskapsvara eller icke gemenskapsvara, det vill säga om den är införtullad eller inte.
 
Ni får inte lämna ut gods från lagret utan Tullverkets medgivande. Medgivandet kan vara en skriftlig eller elektronisk utlämningssedel.
 
Tänk på att det för vissa varor finns speciella krav för att få lagra dem på ett tullager. Det gäller till exempel alkohol, vapen och en del kemikalier. Kontakta alltid Tullverket om ni ska börja lagra andra varor.

Upplägg på tullager
Lägg upp varorna i den enhet som godset ska tas ut. Använd till exempel inte antal kartonger om ni sedan vill ha möjlighet att successivt ta ut mindre mängder av det som finns i kartongen.

Om godset kommer på en transitering glöm inte att transiteringen ska avslutas innan godset läggs upp på lagret. För att få ta emot en vara som transiteras måste ni ha tillstånd som godkänd mottagare. Ni måste även ha tillstånd till lokalt klareringsförfarande för upplägg på tullager för att få lägga upp godset utan att först visa upp det för Tullverket.

Inventering av tullager
Minst 1 gång per år ska ett tullager inventeras, men det kan vara oftare för vissa varor. Hur ofta ni ska inventera framgår av ert tillstånd. Meddela Tullverket i god tid om när ni ska inventera så vi har möjlighet att närvara. Protokollet från inventeringen ska skickas till Tullverket.   
 
Rutiner för egen granskning
Ni som har tillstånd att köra varor direkt till tullagret och lägga upp varorna där utan att först visa upp godset för Tullverket, har krav på att ha så kallad egenkontroll. Egenkontrollen innebär att det ska finnas rutiner för en egen löpande granskning av upplägg och uttag från tullager. Av rutinerna ska det även framgå vem på företaget som är ansvarig och hur granskningar ska göras.

Ompackning och annan hantering
Ni måste ha tillstånd för att få utföra olika slags hantering av varorna, till exempel för att packa om eller etikettera varor.
 
Tillstånd till att utföra hantering är ofta tidsbegränsade, så kontrollera löpande att ni har gällande tillstånd för den hantering ni vill göra.

Uttag från tullager
Använder ni ombud för att göra tulldeklarationen vid uttag ska ni vara noga med att meddela dem att godset varit på tullager. I deklarationen ska då förfarandekod 4071 användas för import och 3171 för återexport (inte 4000 för normalimport och 1000 för normalexport).

För er som gör uttag med notering i bokföringen är det viktigt att ni använder rätt datum för taxebestämmandedag. Taxebestämmandedag är dagen som ni gör noteringen i bokföringen, och inte dagen som den kompletterande deklarationen görs. Se också till att den kompletterande deklarationen görs.
 
Tullagerförfarande typ E
Ni som har tillstånd till tullagerförfarande typ E, med externa lagringsplatser ute hos era kunder, ska alltid upprätta ett skriftligt avtal er emellan. I detta avtal ska det tydligt framgå vilka rättigheter och skyldigheter er externa kund har. Tänk på att det alltid är ni som tillståndshavare som är ekonomiskt ansvarig för varorna och som är redovisningsskyldiga gentemot Tullverket.
 
Om ni vill lägga till nya lagringsplatser till ert tullagertillstånd ska ni meddela det till Tullverket. Använd blanketten Ansökan om komplettering av tillstånd, Tv760.61.

Beslut om tillämpningen av tullagerförfarande typ E och gods som lagras för annans räkning

Tullverket har gjort en fördjupad analys av rättsläget kring användandet av tullagerförfarande typ E och kommit fram till att förfarandet, så som det används idag i Sverige, inte överensstämmer med gemenskapsregelverket. Följande beslut har därför fattats:

  • Nya tillstånd till tullagerförfarande typ E för ombud som lagrar gods för annans räkning kommer inte att beviljas.
  • Redan beviljade tillstånd kommer att fortsätta gälla under förutsättning att de tillämpas korrekt och i enlighet med uppsatta villkor. Tullverket kan återkalla befintliga tillstånd om det vid kontroll visar sig att villkoren för tillståndet inte efterlevs.
  • Ett giltigt tillstånd att tillämpa tullagerförfarande typ E för ombud som lagrar gods för annans räkning kan inte utökas med ytterligare så kallade externa lagringsplatser.

Har ni frågor är ni välkomna att kontakta TullSvar 0771-520 520.

Återkalla ditt tullagertillstånd om det inte används
Använder ni inte längre ert tullager ska ni återkalla tillståndet. Använd blanketten Begäran om annullering av tullager/tillfälligt lager, Tv706.3. Skicka blanketten till: Tullverket, Effektiv handel, Box 12 854, 112 98 Stockholm.

Kontakta Tullverket
Kontakta alltid Tullverket om det sker några förändringar på ditt tullager. Exempel på tillfällen när Tullverket ska kontaktas:

  • Om företaget byter namn eller adress.
  • Om ni ändrar kontaktperson för tullfrågor eller tullager, eller om dennes kontaktuppgifter ändras.
  • Om lagret flyttar. (Använd blanketten Ansökan om komplettering av tillstånd, Tv760.61.)
  • Vid förändringar av varuslag som lagras.
  • Om du vill göra någon form av hantering på ditt lager, till exempel ompackning eller etikettering.
  • Om du vill lagra gemenskapsgods och icke gemenskapsgods tillsammans (så kallad gemensamlagring).

Ändringar och tillägg av befintliga tillstånd ska skickas till Tullverket, Effektiv handel, Box 12 854, 112 98 Stockholm. Har ni frågor om tullager kontakta TullSvar via e-post eller telefon.

Kontakta TullSvar

Dela:
Kontakta oss  •  Prenumerera på information  •  Om webbplatsen  •  Om kakor (Cookies)