Tullverket

På tullverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Jag förstår
Tullverkets logotyp. Tillbaka till startsidan

Ursprungsintyg, upprätta deklarationer om ursprung på fakturor eller andra kommersiella dokument, tillstånd

Tillståndskod: TVFPU

Grundkrav för att ansöka om tillstånd

  • Företaget bedriver eller har planer på att starta import- eller exportverksamhet.
  • Företaget är registrerat hos Bolagsverket (undantag finns, t.ex för enskild firma)
  • Företaget måste ha EORI-nummer
    Läs mer och ansök om EORI-nummer
  • Ansökan ska vara underskriven av behörig firmatecknare
  • Ansökan ska skickas in i original med post till Tullverket

Export av ursprungsvaror
När du exporterar en vara till ett land som EU har tecknat frihandelsavtal med kan mottagaren slippa att betala tull eller få tullnedsättning om varan är tullbelagd i mottagarlandet. Förutsättningen är att du kan styrka att varan du exporterar har ursprung i EU (eller i vissa andra länder) och uppfyller ursprungsvillkoren i frihandelsavtalen.

Det finns olika typer av ursprungsintyg.

Varucertifikat som stämplas av Tullverket är

  • Varucertifikat EUR.1
  • Varucertifikat EUR-MED.

 Ett varucertifikat som stämplas av Tullverket kan användas oavsett värdet på sändningen.

Du kan också upprätta deklarationer om ursprung på fakturor eller andra kommersiella dokument, exempelvis i form av

  • Fakturadeklaration
  • EUR-MED fakturadeklaration
  • Ursprungsdeklaration

En exportör kan, utan särskilt tillstånd, upprätta en deklaration om ursprung på en faktura eller annat kommersiellt dokument om sändningen innehåller ursprungsvaror med ett sammanlagt värde av högst 6 000 euro.

Om du vill upprätta deklarationer om ursprung för sändningar som innehåller ursprungsvaror med ett sammanlagt värde som överstiger 6 000 euro måste du ansöka om tillstånd hos Tullverket. Länk till blanketten hittar du längre ner på sidan.

Du kan ansöka om detta tillstånd om du regelbundet exporterar ursprungsvaror till länder med vilka EU har slutit frihandelsavtal och du på ett tillfredsställande sätt kan visa att exportvarorna är ursprungsvaror, det vill säga att de uppfyller de föreskrivna villkoren i frihandelsavtalen. Tillståndet gäller för att upprätta deklarationer om ursprung oavsett värdet på sändningen.

Observera att det är nödvändigt att ha tillstånd i handeln med Republiken Korea när ursprungsvarornas värde överstiger 6000 euro. Exportörer som har ett befintligt tillstånd att upprätta deklarationer om ursprung oavsett varornas värde behöver inte söka på nytt. Det befintliga tillståndet gäller även i handeln med Republiken Korea.

Ursprungsdeklaration är det enda urprungsintyg som förekommer i frihandelsavtalet mellan EU och Republiken Korea. Enligt avtalet finns det ingen möjlighet att använda varucertifikat som stämplats av Tullverket. 

Tillstånd att exportera varor från en annan EU-medlemsstat
En exportör som är etablerad i Sverige och som ofta exporterar varor från en annan EU-medlemsstat kan ansöka om tillstånd att upprätta deklarationer om ursprung även vid sådan export. Exportörer som redan har beviljats tillstånd att upprätta deklarationer om ursprung vid export från Sverige, kan vid behov ansöka om att detta tillstånd även ska omfatta export från annan medlemsstat.
Tillstånd att upprätta deklarationer om ursprung beviljas utan tidsbegränsning.

Bevarande av handlingar
Alla handlingar som styrker ursprunget måste sparas av exportören i minst 3 år efter det att ursprungsintyget utfärdades. I handeln med Republiken Korea ska handlingarna bevaras i minst 5 år. Under hela den perioden kan den utländska tullmyndigheten begära efterhandskontroll av intyget. Därför rekommenderar vi att handlingarna sparas i till exempel 3,5 år respektive 5,5 år.
Du kan läsa mer om frihandel och villkoren för att utfärda ursprungsbevis i Handboken om frihandelsbestämmelser vid import och export som finns på vår webbplats, tullverket.se.

Mer information

Hur ansöker jag om tillstånd?
Så här använder du ditt tillstånd
Frihandelns villkor
Landförteckning

Dela:
Kontakta oss  •  Prenumerera på information  •  Om webbplatsen  •  Om kakor (Cookies)