Tullverket

På tullverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Jag förstår
Tullverkets logotyp. Tillbaka till startsidan

Lokalt klareringsförfarande import, notering i bokföringen

Tillståndskod: TVTKF

Lokalt klareringsförfarande är ett förenklat förfarande som ger dig smidigare tullrutiner. Med tillståndet lokalt klareringsförfarande övergång till fri omsättning (import) kan du anmäla varorna och hämta ut dessa innan importavgifterna har betalats.

Grundkrav för att ansöka om tillstånd

  • Företaget bedriver eller har planer på att starta import- eller exportverksamhet.
  • Företaget är registrerat hos Bolagsverket (undantag finns, t.ex för enskild firma)
  • Företaget måste ha EORI-nummer
    Läs mer och ansök om EORI-nummer
  • Ansökan ska vara underskriven av behörig firmatecknare
  • Ansökan ska skickas in i original med post till Tullverket

Notering i bokföringen, det vill säga en registrering i företagets affärssystem, ska göras i samband med att föregående förfarande avslutas och varorna ska övergå till fri omsättning. Noteringen i bokföringen jämställs med en förenklad deklaration.

Förutsättningar för att få tillstånd

  • De generella kraven för tillstånd till förenklade förfarandenlänk till annan webbplats ska vara uppfyllda. De generella kraven omfattar företagens solvens, efterlevnad av tullbestämmelserna och system för affärsbokföring.
  • Kredittillstånd krävs.
  • Företaget ska uppfylla de krav som ställs på att ha goda rutiner för att sköta tullhanteringen. Företaget ska dokumentera sina rutiner enligt Vägledning för tillstånd till förenklade förfaranden (se högerkolumnen).
  • Deklarationerna måste skickas elektroniskt till oss via EDI. Företaget måste alltså ha tillstånd att deklarera elektroniskt.

Om företaget har AEO-status anses förutsättningarna för lokalt klareringsförfarande vad gäller solvens, efterlevnad och affärsbokföring redan uppfyllda. Ytterligare prövning av nämnda krav behöver då inte göras.

Så ansöker du om tillstånd

Tillstånd till lokalt klareringsförfarande vid övergång till fri omsättning kan sökas antingen av ett företag som själv ska importera sina varor eller av ett ombud som lämnar importdeklarationer för andras räkning. Du behöver ha ett kredittillstånd och som ombud måste du också ha ombudstillstånd.

Fyll i blanketten Ansökan om tillstånd att använda förenklade förfaranden, Tv 760.60. Blanketten innehåller även ett Kompletterande formulär - Import som du ska fylla i.

Allmänna upplysningar om företaget lämnar du i Bilaga 1 - Uppgifter vid ansökan om tillstånd, Tv 760.53. Du som är AEO-certifierad (AEOC/F) behöver inte fylla i denna bilaga.

Innan ansökan skickas in ska företaget ha gått igenom Vägledning för tillstånd till förenklade förfaranden och ha nedtecknat för företaget aktuella rutiner. Tanken med rutinerna är att någon annan ska kunna utföra den aktuella uppgiften och med hjälp av den dokumenterade rutinen kunna genomföra uppgiften korrekt och även nå samma resultat.

Om företaget är AEO-certifierat behöver rutinerna kompletteras med de som gäller för lokalt klareringsförfarande vid övergång till fri omsättning.

Tänk på att ansökan ska vara underskriven av behörig firmatecknare. 

Så använder du ditt tillstånd

Alla sändningar måste anmälas till Tullverket innan de frigörs. Detta sker genom att du skickar in aviseringsmeddelandet ALI. När du fått klartecken från Tullverket i svarsmeddelandet ZUL är varorna i fri omsättning. För att kunna lämna aviseringsmeddelanden behöver du göra nödvändiga systemtester och få produktionsmedgivande från Tullverket.

Inom 1-11 dagar efter noteringen i bokföringen ska en kompletterande deklaration lämnas med meddelandetypen TQN. Företaget kan även välja att lämna en periodisk deklaration för import i efterhand. Du behöver göra nödvändiga systemtester och få produktionsmedgivande från Tullverket för att kunna skicka TQN.

Dela:
Kontakta oss  •  Prenumerera på information  •  Om webbplatsen  •  Om kakor (Cookies)